Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enceladus gas- och isgejsrar med sonden Cassini i en NASA-illustration

© NASA/JPL-Caltech / Illustration
Universum - Liv i rymden

Alla förutsättningar för liv funna på Saturnusmåne

NASA har publicerat upptäckten av vätemolekyler på Saturnus lilla havsmåne Enceladus, och därmed har man för första gången hittat den första platsen utanför jorden med alla tre primära förutsättningarna för liv.

”Det här är det närmaste vi hittills har varit att identifiera en plats med några av de ingredienser en beboelig miljö kräver.”

Thomas Zurbuchen från NASA, som precis har publicerat upptäckten av vätemolekyler på Saturnus måne Enceladus, pekar på upptäcktens många perspektiv.

Alla förutsättningar för liv

Med upptäckten av vätemolekyler i de gas- och isgejsrar som finns på Enceladus har den lilla havsmånen alla tre primära förutsättningarna: flytande vatten, en energikälla och de kemiska byggstenarna.

Vätemolekylerna, registrerade av sonden Cassini, är det slutgiltiga beviset för att det i havet under isen på Enceladus finns en källa till kemisk energi, som är nödvändig för att mikroorganismer ska kunna kombinera väte med koldioxid och bilda metan, som utgör basen för liv som på jorden.

”Bekräftelsen av att den kemiska energi som är nödvändig för livets uppkomst finns i havet på en liten havsmåne är en viktig milstolpe i vårt sökande efter beboeliga planeter”, säger Linda Spilker, Cassini-forskare vid NASA JPL.

Både 2014 och 2016 har Hubbleteleskopet observerat samma typ av gas- och isgejsrar på Jupiters måne Europa.

© NASA/ESA/STScI/USGS

Jakten på liv intensifieras

Upptäckten väcker förhoppningar om liv på Enceladus och öppnar samtidigt dörren till en ännu större potential, eftersom Jupiters måne Europa, som länge har varit en av de troligaste platserna för liv i solsystemet, har precis samma typ av gas- och isgejsrar som Enceladus.

Redan år 2020 skickar NASA iväg sonden Europa Clipper mot Europa, och förväntningarna på det projektet har plötsligt exploderat.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj