Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan vi se stora smällen?

Är det möjligt att med moderna, landbaserade teleskop, rymdteleskop eller satelliter se ända tillbaka till universums födelse?

Shutterstock

Eftersom universum konstant utvidgar sig, kan forskarna bestämma åldern på det ljus de observerar. Mätningar visar att det äldsta ljuset är 13,7 miljarder år gammalt.

Vi kan dock aldrig få med själva början, eftersom temperaturen den första tiden efter stora smällen var så hög att universum var ett ogenomskinligt plasma som inte ens de bästa teleskop eller apparater kan se igenom.

Ljuset kom först efter stora smällen

Först 379 000 år efter stora smällen fångade positivt laddade väte- och heliumatomer in negativt laddade elektroner, vilket neutraliserade atomernas laddning.

Plancksatelliten har mätt den kosmiska bakgrunds­strålningen, som visar universum cirka 379000 år efter stora smällen. Den röda färgen är 0,0002 Kelvin varmare än den blå.

© Planck Collaboration/ESA

Elektronerna bands slutligen till atomer, och det innebar att universum inte längre var ogenomskinligt. Fotoner kunde nu färdas fritt, och just dessa kan vi i dag se i den kosmiska bakgrundsstrålningen som strömmar mot oss från alla håll.

Den kosmiska bakgrundsstrålningen utsändes som energirik gammastrålning, men på grund av universums konstanta expansion är bakgrundsstrålningen i dag utdragen till de något svagare mikrovågorna.

Plancksatelliten fångar upp dessa och omvandlar dem till kartor över det unga universum.

Läs också:

Merkurius

Den 4 juni: Vår sällsynta granne tittar fram från sitt gömställe

8 minuter
Total månförmörkelse skapar en blodmåne
Månen

Månförmörkelse inträffar i Sverige på fredag kväll

4 minuter
Galaxer

Astronomerna kan inte hitta den synliga materian

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj