NB_u35 ISS

Japaner låter whisky mogna i rymden

Tyngdkraften påverkar whiskyns mognadsprocess. Därför har den japanska whiskytillverkaren Suntory skickat i väg sex flaskor whisky till ISS.

27 augusti 2015 av Babak Arvanaghi

I måndags lade en japansk provianteringsfarkost an till den internationella rymdstationen, ISS, och levererade sin last. Utöver de vanliga förnödenheterna som vatten och mat hade farkosten även med sig sex typer av whisky.

Suntory jämför med på jorden

Det japanska bryggeriet och destilleriet Suntory, som bland annat tillverkar whiskyn Jim Beam, är företaget bakom den något otraditionella lasten. Företaget vill undersöka hur deras produkter åldras och mognar i tyngdlöst tillstånd.

Parallellt mognar samma whiskysorter på jorden, så att de olika typerna kan jämföras med varandra. På det sättet hoppas tillverkaren kunna ta reda på om det är skillnad på jord- och rymdwhisky.

Whiskyn lagras i den japanska forskningsmodulen Kibo.

Whiskyn lagras i den japanska forskningsmodulen, och enligt planerna ska de första flaskorna skickas tillbaka till jorden om ett år. De återstående flaskorna ska vara i tyngdlösa i två år.

Rörelse ska undersökas

På jorden är whisky konstant i rörelse när den mognar. Tyngdkraften ser till att de varmare delarna av vätskan rör sig uppåt, medan de kallare delarna sjunker till botten. På så sätt skapas ett utbyte av värme i whiskyn.

På ISS äger rörelserna inte rum, på grund av den obefintliga tyngdpåverkan. Undersökningen ska alltså visa om värmeutbytet påverkar whiskyn.

Suntory är inte det första destilleriet som skickar ut whisky i rymden. Förra året återvände en behållare med whisky och förkolnat ekträ från Ardbeg tillbaka till jorden efter tre år ombord på ISS. Uppdraget skulle undersöka hur smaken påverkades i rymden. Analysen av den skotska whiskyn pågår fortfarande.

Håll fingrarna borta

Astronauterna ombord ISS följer en strikt politik med nolltolerans vad gäller alkohol. Därför får de heller inte smaka på de japanska dropparna. I gengäld kan de njuta av den fantastiska utsikten från rymdstationen. Läs mer om den här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: