Hur uppstår nebulosor i universum?

Man ser ofta bilder av de spektakulära nebulosorna. Hur har de uppstått?

© Shutterstock

Egentligen är det fel att säga att nebulosor ”uppstår” Materialet till dem har nämligen alltid funnits där, i det avseendet att det tidiga universum var fyllt med väte- och heliumatomer, som skapades vid Big Bang. Efter hand drog atomerna ihop sig till följd av den inbördes tyngdkraften och bildade nebulosor.

LÄS OCKSÅ: Vilka bevis finns det för Big Bang?

Nebulosor fungerar i dag som både vagga och kista för stjärnor. När gas och stoft i nebulosorna dras ihop, kan det bildas nya stjärnor, och i de flesta nebulosor man känner till pågår en massiv stjärnbildning.

Samtidigt blir stjärnorna till gas igen, när de nått slutet på sitt liv och exploderar som supernovor. Nebulosorna berikas då med de tunga grundämnen som bildats i stjärnornas inre. Nebulosor delas i regel in i tre typer: lysande nebulosor sänder ut eget ljus, som de får energi till från ljusstarka stjärnor i grannskapet.

Reflektionsnebulosor speglar, som namnet antyder, ljuset, medan mörka nebulosor absorberar det. De sistnämnda kan vi därför påvisa, endast om de befinner sig framför en ljuskälla och blockerar ljuset, så att källan framträder i silhuett. Fysikaliskt sett är det ingen större skillnad mellan de tre typerna.

Klassifikationen har mest att göra med det sätt på vilket astronomerna observerar nebulosorna här från jorden.