Historiskt ufo-förhör i amerikanska kongressen: De mest sensationella svaren

Tre före detta högt rankade militärer vittnade under ed att den amerikanska regeringen i åratal har hemlighållit sensationell information om ufon. Ett uttalande väckte särskilt starka reaktioner bland åhörarna.

Ufo-förhör i Kongressen

Tre män som tidigare har tjänstgjort i den amerikanska armén, Ryan Graves, David Grusch och David Fravor, vittnade under ed i onsdags om sina kunskaper inför kongressen.

© Gordon Annabelle/Abaca/Ritzau Scanpix

"Vi tar inte med oss små gröna gubbar eller flygande tefat till utfrågningen – vi presenterar enbart fakta."

Med detta uttalande inledde Tim Burschett, som har varit en av de drivande krafterna bakom förhöret, utfrågningen i den amerikanska kongressen under onsdagseftermiddagen, svensk tid.

De ord som yttrades under förhöret var så sensationella att de ändå ger genljud – inte enbart i USA – utan över hela världen.

Tre före detta högt rankade militärer vittnade under ed att de är övertygade om att den amerikanska regeringen har betydligt mer kunskaper om ufon än de talar om för allmänheten. Och inte nog med det.

Regeringen har, enligt de högt rankade vittnena, till och med känt till så kallat icke-jordiskt liv ända sedan 1930-talet.

Här kan du läsa om några av de mest uppseendeväckande påståendena från den historiska händelsen, av vilka framför allt ett uttalande fångade åhörarnas uppmärksamhet.

"Helt säker på" att USA har ufon i förvar

Den före detta underrättelseofficeren David Grusch, som också har haft en nyckelroll i den så kallade UAP-specialgruppen i Pentagon, förklarade för kongressledamöterna att han är "helt säker på" att den amerikanska regeringen har störtade ufon i förvar.

Officeren berättade att hans kunskaper bygger på ett antal intervjuer han har genomfört med inte mindre än 40 vittnen under en fyraårsperiod.

Han berättade också hur han i sitt arbete för det amerikanska försvarsdepartementet informerades om ett "flera årtionden långt" Pentagonprogram som hade till syfte att hämta upp och rekonstruera nedstörtade ufon.

David Grusch lade dock inte fram några bevis för sina påståenden under förhöret och betonar att han aldrig själv har sett något ufo.

Även den före detta stridspiloten Ryan Graves, som filmade den så kallade Gimbal-videon som offentliggjordes av Pentagon 2020, berättade för kongressen att han hade kontaktats av flera piloter som hade upplevt samma sak.

"Det finns ufon i våra luftrum just nu, men det rapporteras sällan om dem", förklarade han för kongressledamöterna.

Se Gimbalvideon här:

Vittne: Såg ufo i supersonisk hastighet

"Den teknik vi såg var betydligt mer avancerad än vår – på alla områden."

Så lät beskrivningen från den före detta flottofficeren David Fravor, när han skulle förklara för kongressen varför han anser att ufon utgör ett konkret hot mot USA:s nationella säkerhet.

Tillsammans med tre andra stridspiloter säger sig den före detta officeren ha upptäckt ett Tic Tac-format objekt precis ovanför Stilla havet under en militärövning 2004, då han även filmade den video som har blivit en av de mest kända ufo-filmerna någonsin.

Se videon här:

Den video som visar ufo-observationen från 2004 kallas "FLIR1" – efter namnet på den infraröda teknik som användes.

Flottofficeren hävdar att det oidentifierade objektet varken hade vingar, rotorer eller orsakade några utsläpp samt att det plötsligt försvann när han närmade sig med sitt jaktflygplan – för att sedan dyka upp nästan 100 kilometer därifrån.

Enligt David Fravor bryter händelsen mot alla logiska eller fysiska förklaringar vi känner till.

"Och det finns ingenting vi kan göra åt det", förklarade de bland annat för kongressen.

Antydningar om våld och mord

Den republikanske kongressledamoten Tim Burchett frågade den före detta underrättelseofficeren David Grusch om han personligen kände till personer som hade skadats i något försök att dölja utomjordisk teknik.

"Ja", svarade Grusch.

Sedan frågade republikanen om Grusch hade hört talas om någon som hade mördats, på vilket han svarade att han hänvisade personer med sådan information till respektive myndigheter.

En talesperson från Pentagon har avvisat David Gruschs uttalanden som falska, bland annat till NBC News.

Grusch: Det har hittats "icke-jordiska biologiska rester"

Ett av de uttalanden som orsakade reaktioner bland åhörarna gjordes av David Grusch, som berättade att han har intervjuat personer som har hittat "icke-jordiska" biologiska rester kring nedstörtade ufon.

När en kongressledamot bad honom underbygga påståendet förklarade han att han inte kan avslöja specifika detaljer därför att informationen var för känslig för att dela med allmänheten.

En talesperson från Pentagon har till bland annat NBC News avvisat David Gruschs påståenden som falska.

Flera påståenden som kom fram under utfrågningen av dessa tre vittnen i kongressen har tidigare publicerats i olika medier och det framkom inga nya bevis.

Därmed är det mest uppseendeväckande från förhöret själva reaktionen från kongressledamöterna.

Det anser Frederik Dirks Gottlieb, som är journalist och värd för den danska podcasten "Flyvende Tallerken" som har följt utvecklingen under längre tid.

"Ramarna har förändrats radikalt", förklarar poddvärden för Illustrerad Vetenskap.

"Tre mäktiga män presenterar ganska skrämmande information under ed för kongressledamöterna, som är väl insatta i ämnet och som ser ut att ta det hela mycket allvarligt", förklarar han.

I de avslutande kommentarerna efter det flera timmar långa förhöret beskrev den republikanska kongressledamoten Glenn Grothman utfrågningen som "lärorik".

"Jag tror självklart att vi är flera som ser fram emot att få svar i ett mindre offentligt sammanhang och jag utgår ifrån att detta kommer att leda till ny lagstiftning", meddelade han inför kongressen.