Här är rymdens sju häftigaste resmål

Glöm pyramiderna – rymden nästa. Fast ännu har vi inte tekniken för att besöka isväggen på Miranda eller glaciärerna på Enceladus. Vi tar emellertid ut glädjen i förskott och ger här våra tips på solsystemets sju häftigaste resmål.

Miranda Illustration

För framtidens turister är jordens sju underverk inte något speciellt. Däremot finns det många attraktioner i rymden som är värda den långa restiden.

Uranus glittrande diamant

Turister måste resa minst tre miljarder kilometer för att nå Uranusmåne Miranda. Huvudattraktionen, månens 10–15 kilometer höga isvägg, är så brant att det inte går att bestiga den på vanligt sätt. I stället flyger vi med en liten farkost till väggens översta kant. Iförd en rymddräkt med små raketmotorer tar vi sedan bara det stora språnget ut över kanten.

Stjärnhimlens svar på Island

Saturnus lilla måne Enceladus ser under inflygningen ut som ett fantastiskt, vitt isklot. Längs vägen lägger kaptenen om kursen så att passagerarna kan se de enorma gejsrar som strömmar upp från de berömda ”tigerränderna” – ett system av klyftor vid Enceladus sydpol. Det är här turisten landar och går – eller nästan svävar i den svaga tyngdkraften – till en av klyftorna, där ånga pyser upp nästan som från en gejser på Island.

Extremsemester för våghalsar

Är du en våghals, är en resa till den vulkaniska månen Io värd att övervägas. Ett riskabelt företag – men det är värt det. Enorma tidvattenskrafter från Jupiter och grannmånarna Europa och Ganymedes ser till att ytan hela tiden är i rörelse, och det förekommer konstanta utbrott från jättelika svavelvulkaner. Vi träffar på sjöar av lava och smält svavel samt berg som kan vara upp till 17 kilometer höga. Det finns emellertid ett pris: partikelstrålningen är absolut dödande.

Gå på upptäcktsfärd

Klicka dig fram till rymdens sju underverk i vår interaktiva teckning.

Bakom punkterna med lupp-ikon döljer sig mer läsning, bilder och videoklipp från solsystemets sju häftigaste resmål.

För att se teckningen måste du skapa en profil på webbplatsen. Det är gratis och tar bara en liten stund.