Vintergatans hjärta lyser upp natten

GUIDE TILL SOMMARNATTEN: Just nu tittar själva hjärtat i vår egen galax upp över horisontlinjen. Galaxens kärna består av inte mindre än tio miljarder urgamla och kraftigt lysande stjärnor.

Shutterstock

OM VINTERGATANS HJÄRTA

Den centrala delen av vår galax, Vintergatan, framträder i slutet av som maren som ett lysande band på natthimlen.

Dess galaktiska centrum innehåller upp emot 20 procent av hela galaxens massa, och det består av en avlång, tät samling stjärnor.

Enligt forskare har stjärnsamlingen troligen bildats till följd av en kollision med en annan galax för mellan åtta och tio miljarder år sedan.

Stjärnsamling döljer svart hål

1 / 4

undefined

1234

Fyra miljoner gånger tyngre än solen – ett enormt svart hål döljer sig bland tio miljarder urgamla stjärnor i Vintergatans kärna.

© Shutterstock

Kanske har vi snart ett foto av det svarta hålet

Den lysande stjärnsamlingen syns ovanför horisonten, och ett vitt band av stjärnor löper ut i en förlängning högt uppe på himlen – dessa stjärnor finns i Vintergatans spiralarmar.

Vintergatans vita band ser ut att vara fullt av stora hål. Men de mörka fläckarna är inte hål utan består av enorma moln av gas och stoft – en miljon gånger tyngre än solen – som finns mellan jorden och bandets stjärnor.

Molnen blockerar vår sikt till det svarta hålet, Sagittarius A, som hela Vintergatan roterar runt. Som tur är når radiovågor från Sagittarius A fram till oss så att forskare ändå kan undersöka det. Forskarna hoppas snart få tillfälle att fotografera det enorma svarta hålet.

GUIDE

Gör så här

 • VAR?

  Hitta en mörk plats med fri sikt till horisonten i sydväst. En större stad inom 30 kilometer i sydlig riktning kan skapa ljusföroreningar många kilometer upp i atmosfären och dränka galaxens ljus.

 • NÄR?

  Gå ut en timme efter midnatt i slutet av juli eller i början av augusti. Så dags på dygnet ligger delar av Vintergatans kärna precis över horisonten
  och månljuset stör minimalt.

 • FOTOMÖJLIGHET?

  För att fotografera Vintergatan bör du använda ett vidvinkelobjektiv och ett stabilt stativ till kameran. Med 15 till 30 sekunder långa exponeringar får du de finaste bilderna.

Läs också:

Galaxer

Hela oktober: Se avlägsna galaxer med blotta ögat

4 minuter
Galaxer

Kosmiskt kaos skapade Vintergatan

10 minuter
Galaxer

Andromeda har slukat Vintergatans systergalax

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!