Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spiral galakse i rummet
© Shutterstock
Universum - Galaxer

Vilken galax är störst?

Vet man vilken av de många galaxerna i universum som är störst? Hur många ljusår ligger den från jorden?

Universum innehåller minst 100 miljarder galaxer (samlingar av stjärnor), så på goda grunder har astronomerna inte överblick över dem alla. Bland de galaxer man känner till är rekordhållaren emellertid den centrala galaxen i hopen Abell 2029, som ligger cirka en miljard ljusår från oss. Denna galax har en diameter på fem till sex miljoner ljusår. Det innebär att den är 50 gånger så stor som Vintergatan, som inom parentes sagt inte hör till de minsta. Man kan få en hyfsad uppfattning av hur ofattbart stor denna galax är om man tänker på att den tid det tar för ljuset att nå från ena änden till den andra motsvarar den tid det tagit för människan här på jorden att utvecklas från de allra tidigaste, apliknande hominiderna till den nuvarande versionen av Homo sapiens. Det är ingen slump att rekordgalaxen ligger centralt i en hop. Dessa galaxer blir ofta extra stora, eftersom de bokstavligt talat äter upp mindre medlemmar av hopen. Fenomenet kallas mycket träffande galaktisk kannibalism och uppstår för att de glupska galaxerna med tiden uppnår så stor tyngdkraft att de suger andra galaxer till sig, när de kommer för nära. Den centrala galaxen i Abell 2029 är liksom alla andra extremt stora galaxer en elliptisk jättegalax, som tekniskt klassificeras som typ cD. Det finns emellertid också spiralgalaxer (den kategori som Vintergatan tillhör) av avsevärd storlek. En av de oftast nämnda kandidaterna till titeln som den allra största i universum har katalogbeteckningen UGC 2885 och är ungefär tio gånger så stor som Vintergatan.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj