Avlägsen galax lyser upp himlen

Den befinner sig 2,54 miljoner ljusår bort – trots det kan du se den med blotta ögat. Just nu dyker Vintergatans granne Andromedagalaxen upp på himlen.

Den befinner sig 2,54 miljoner ljusår bort – trots det kan du se den med blotta ögat. Just nu dyker Vintergatans granne Andromedagalaxen upp på himlen.

JPL-Caltech/NASA

Om Andromeda

Just nu har du chansen att se Vintergatans granne Andromedagalaxen.

Den ligger 24 triljoner kilometer – eller 2,54 miljoner ljusår – från jorden och är det överlägset mest avlägsna himlafenomen som du under normala förhållanden kan observera med blotta ögat.

Med sina en biljon stjärnor är Andromeda­ inte bara dubbelt så stor som vår galax Vintergatan, utan även den största galaxen i den Lokala galaxhopen – den hop som även Vintergatan tillhör.

Vintergatans granngalax Andomeda

Om fyra miljarder år kolliderar Vintergatan och Andromeda med varandra. De svarta hålen i galaxernas centra smälter då samman och spiralarmarna vrids sönder. Till slut bildas en ny elliptisk galax runt det nya svarta hålet.

© Shutterstock

Hopen består av drygt 50 galaxer som är hopkopplade av deras inbördes gravitation – och således inte ett centralt svart hål.

Vintergatan och Andromeda påminner om varandra: Båda är så kallade spiralgalaxer och är omgivna av en lysande ring (halo) av klotformiga stjärnhopar som påminner om varandra både till utseende och struktur.

Andromeda har länge förbryllat forskarna eftersom den inte uppför sig som den borde: Galaxen roterar för snabbt och inifrån kärnan strömmar energi som kan härstamma från mörk materia.

Guide till Andromeda

© Stellarium

VAR OCH NÄR?

Vid nymåne den 2 mars stör inte månens ljus, och chansen är god för att få se Andromedagalaxen. Klockan 20 syns den cirka 35 grader upp mot väst-nordväst.

SYNBARHET?

Utan teleskop kan du bara se galaxens centrala kärna som består av miljontals sammanhängande stjärnor. Dess fulla omfång går först att se med ett stort teleskop.

Om du vill du ta bilder av Andromeda kan du montera en systemkamera med teleobjektiv på teleskopet. Teleskopet behöver ha ett kamerafäste och en motor som följer himlens rörelse.