Galakse

Andromedagalaxen breder ut sig över 220 000 ljusår och är störst i den Lokala galaxhopen.

© JPL_CALTECH/NASA

Vår kosmiska granne är synlig

Den befinner sig 2,5 miljoner ljusår bort, men du kan se den med blotta ögat. I november dyker Vintergatans granne Andromedagalaxen upp på natthimlen.

7 november 2018 av Jesper Grønne

I november är Vintergatans närmaste granne Andromedagalaxen framme hela natten. Galaxen ligger 25,5 triljoner kilometer – eller 2,7 miljoner ljusår – från jorden och det är ett fantastiskt avlägset himlafenomen som du kan observera med blotta ögat.

Med en biljon stjärnor är Andromedagalaxen inte bara dubbelt så stor som vår galax Vintergatan utan också den största galaxen i den Lokala galaxhopen – galaxhopen som även Vintergatan tillhör.

Hopen består av 30–40 galaxer, det vill säga samlingar av stjärnor som hålls ihop genom sin inbördes gravitation.

Galaxerna Vintergatan och Andromeda påminner om varandra. Båda är så kallade spiralgalaxer och båda är dessutom omgivna av en lysande ring (en halo) av klotformiga stjärnhopar som liknar varandra inte enbart till utseende utan också i struktur.

Vintergatans granngalax Andomeda

Om fyra miljarder år kolliderar Vintergatan och Andromeda med varandra. De svarta hålen i galaxernas centra smälter då samman och spiralarmarna vrids sönder. Till slut bildas en ny elliptisk galax runt det nya svarta hålet.

© Shutterstock

SÅ GÖR DU

  • I mitten av november hittar du Andromedagalaxen cirka 75 grader ovanför den sydvästra horisonten runt klockan 22. Under natten rör den sig nedåt på himlen.

  • Utan teleskop kan du bara se galaxens centrala kärna som består av miljontals sammanhängande stjärnor. Dess fulla omfång går först att se med ett stort teleskop.

  • Vill du ta bilder av Andromeda kan du montera en systemkamera med teleobjektiv på teleskopet. Det behöver då ha ett kamerabeslag och en motor som följer himlens rörelse.

Gå på upptäckt i universum

Vintergatans granne Andromeda är bara ett av alla fenomen som dyker upp på natthimlen i år.

Om du har fått blodad tand och själv vill ge dig i kast med stjärnskådning kan du nu skaffa det ultimata startpaketet:

  • En kraftfull handkikare att gå på upptäcktsfärd i solsystemet med.

  • En guide till stjärnhimlen 2018, så att du vet var du ska titta och när.

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap som förbereder dig för vad du ska hålla utkik efter.

Du kan eventuellt rikta kikaren mot stjärnbilden Svanen, där två stjärnor kolliderar och exploderar i en röd nova omkring år 2022 – ett fenomen du kan se med kikaren från Mitilux. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: