Vår kosmiska granne är synlig

STJÄRNGUIDE: Den befinner sig 2,7 miljoner ljusår bort, men du kan se den med blotta ögat. I november dyker Vintergatans granne, Andromedagalaxen, upp på natthimlen.

JPL-Caltech/NASA

Om Andromeda

I november är Vintergatans närmaste granne Andromedagalaxenframme hela natten. Galaxen ligger 25,5 triljoner kilometer – eller 2,7 miljoner ljusår – från jorden och det är ett fantastiskt avlägset himlafenomen som du kan observera med blotta ögat.

Med sina en biljon stjärnor är Andromedagalaxen inte bara dubbelt så stor som vår galax Vintergatan utan också den största galaxen i den Lokala galaxhopen – den galaxhop som även Vintergatan tillhör.

Vintergatans granngalax Andomeda

Om fyra miljarder år kolliderar Vintergatan och Andromeda med varandra. De svarta hålen i galaxernas centra smälter då samman och spiralarmarna vrids sönder. Till slut bildas en ny elliptisk galax runt det nya svarta hålet.

© Shutterstock

Hopen består av 30–40 galaxer, det vill säga samlingar av stjärnor som hålls ihop genom sin inbördes gravitation.

Galaxerna Vintergatan och Andromeda påminner om varandra. Bägge är så kallade spiralgalaxer och båda är dessutom omgivna av en lysande ring (en halo) av klotformiga stjärnhopar som liknar varandra både till utseende och struktur.

Guide till Andromeda

  • VAR OCH NÄR?

    Under hela november hittar du Andromedagalaxen cirka 70 grader ovanför den sydvästra horisonten (i kikarsiktet) runt klockan 22. Under natten rör sig galaxen nedåt på himlen.

  • SYNBARHET?

    Utan teleskop kan du bara se galaxens centrala kärna som består av miljontals sammanhängande stjärnor. Dess fulla omfång går först att se med ett stort teleskop.

    Vill du ta bilder av Andromeda kan du montera en systemkamera med teleobjektiv på teleskopet. Teleskopet behöver ha ett kamerabeslag och en motor som följer himlens rörelse.

Läs också:

Galaxer

Andromeda har slukat Vintergatans systergalax

1 minut
Galaxer

Se Vintergatans granngalax

1 minut
Galaxer

Vintergatans liv har förlängts med 600 miljoner år

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!