Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tusentals galaxer virvlar på himlen

STJÄRNGUIDE: Vid en första anblick ser det ut som en grupp stjärnor, men i verkligheten rör det sig om en samling på nästan 2 000 galaxer. I februari är Virgohopen, en av våra närmaste galaxhopar, synlig på natthimlen. Detta trots att den befinner sig drygt 65 miljoner ljusår från jorden.

Shutterstock

OM VIRGOHOPEN

ust nu befinner sig stjärnbilden Jungfrun högt på himlen. Det gör att du kan få se en mängd galaxer på natthimlen. I stjärnbilden gömmer sig Virgohopen – en galaxhop med upp emot 2 000 galaxer.

Galaxerna går inte att se med blotta ögat, men under rätt förhållanden kan du hitta dem med hjälp av en vanlig handkikare eller ett litet teleskop.

Vid en första anblick ser galaxerna ut som svagt lysande stjärnor, men om du tar en närmare titt i ett teleskop kan du upptäcka att de är runda, elliptiska eller till och med irreguljära.

Ljuset som du ser är det totala ljuset från miljardtals stjärnor.

Både Vintergatan och Virgohopen (röd fläck) ligger i superhopen Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Att ljuset från dem är svagt beror på att du tittar på avlägsna stjärnor i andra galaxer i stället för de starkt lysande stjärnor som du vanligtvis kan se i Vintergatan.

Du hittar ett antal av Virgohopens ljusstarkaste galaxer, däribland Messier 86 och 87, lite ovanför den högra delen av Jungfrun – mellan stjärnbildens två “armar” som utgör den mytologiska jungfruns huvud och ena hand.

Virgohopen befinner sig cirka 65 miljoner ljusår från jorden.

Bakom fenomenet: Superhop innehåller tusentals galaxer

1 / 3
123

Vintergatan är en del av galaxhopen Den Lokala Gruppen, som tillhör samma superhop som Virgohopen och Fornaxhopen.

© Claus Lunau/Shutterstock

Vintergatan ligger i en superhop

Virgohopen är bara en liten del av en ännu större hop: Virgo-superhopen. Vintergatan och vår egen galaxhop, Den Lokala Gruppen, är också en del av giganten.

Superhopen är en stor samling av galaxhopar som spänner över 110 miljoner ljusår och minst 100 galaxhopar (däribland Virgohopen).

Den är bara en av cirka tio miljoner superhopar i den synliga delen av universum.

Virgo-superhopen är en del av den betydligt större Laniakea-superhopen där cirka 100 000 galaxer är hemmahörande.

Laniakea, som upptäcktes först 2014, hålls ihop av “Den Stora Tilldragaren” – ett okänt objekt som har en massa som är mer än 10 000 gånger större än Vintergatans massa.

GUIDE FÖR ATT HITTA VIRGOHOPEN

Så gör du

  • Var och när?

    Nätterna runt nymåne den 12 april finns det goda möjligheter att se Virgohopen. Klockan 23 hittar du den 40 grader över horisonten mot sydost – strax ovanför stjärnbilden Jungfrun.

  • Synlighet?

    Med en handkikare eller ett litet teleskop kan du se flera av de starkast ­lysande galaxerna. Ett kraftfullare teleskop gör det möjligt att se de galaxer som lyser svagare.

  • Fotomöjlighet?

    För att ta bilder kan du placera en kamera med en 200-millimeters tele­lins på ditt teleskop. Använd motorstyrningen och fotografera ­galaxerna med en slutartid på 10-30 sekunder.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj