Tusentals galaxer visar sig på himlen

STJÄRNGUIDE: Om du ger dig ut i mörkret med rätt utrustning uppenbarar sig mer än 2 000 spektakulära galaxer på natthimlen.

CHART32 Team, Processing - Johannes Schedler

OM VIRGOHOPEN

Stjärnbilden Jungfrun står nu högt på himlen, vilket ger dig möjligheten att uppleva ett oändligt antal galaxer på natthimlen.

I stjärnbilden gömmer sig Virgohopen, en galaxhop med upp emot 2 000 galaxer.

Galaxerna är inte synliga med blotta ögat, men under rätt förhållanden kan du se dem med hjälp av en vanlig handkikare och ännu bättre med ett litet teleskop.

Vid en första anblick liknar galaxerna svaga stjärnor, men om du tittar på dem genom ett teleskop ser du att de är runda, elliptiska och oregelbundna.

Deras svaga ljus beror på att du ser det totala ljuset från miljardtals avlägsna stjärnor i andra galaxer och inte de ljusstarka stjärnorna i Vintergatan som du är van vid.

Du hittar ett flertal av Virgohopens mest ljusstarka galaxer som Messier 86 och 87 strax ovanför den högra delen av Jungfrun – mellan stjärnbildens två ”armar” som utgör den mytologiska jungfruns huvud och ena hand.

Både Vintergatan och Virgohopen (röd fläck) ligger i superhopen Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Vintergatan ligger i en superhop

Virgohopen, som är synlig i april, är bara en liten del av en ännu större hop: Virgo-superhopen. Vintergatan och vår egen galaxhop, Den Lokala Gruppen, är också en del av giganten.

Superhopen är en stor samling av galaxhopar som spänner över 110 miljoner ljusår och minst 100 galaxhopar (däribland Virgohopen).

Den är bara en av cirka tio miljoner superhopar i den synliga delen av universum.

Virgo-superhopen är en del av den betydligt större Laniakea-superhopen där cirka 100 000 galaxer är hemmahörande.

Laniakea, som upptäcktes först 2014, hålls ihop av “Den Stora Tilldragaren” – ett okänt objekt som har en massa som är mer än 10 000 gånger större än Vintergatans massa.

GUIDE FÖR ATT HITTA VIRGOHOPEN

Så gör du

  • Var och när?

    Nätterna med nymåne kring den 5 april ger dig en god chans att se Virgohopen. Klockan 22 hittar du den 40 grader över horisonten mot sydost – precis ovanför stjärnbilden Jungfrun.

  • Synlighet?

    Med en handkikare eller ett litet teleskop kan du se flera av de starkast ­lysande galaxerna. Ett kraftigare teleskop gör det möjligt att se dem som lyser svagare.

  • Fotomöjlighet?

    För att ta bilder kan du placera en kamera med ett 200-millimeters teleobjektiv på ditt teleskop. Använd motorstyrningen och fotografera galaxerna med en slutartid på 10–30 sekunder.

Läs också:

Galaxer

Kosmiskt kaos skapade Vintergatan

10 minuter
Vintergatan
Galaxer

Så mycket väger Vintergatan

3 minuter
Galaxer

Andromeda har slukat Vintergatans systergalax

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!