Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Galaxer

Kan man se Vintergatans centrum?

Vår egen galax är Vintergatan. Är det möjligt att se galaxens centrum från jorden?

Vintergatan är det lysande band av stjärnor som man en klar och mörk natt kan se över himlen. Eftersom Vintergatan syns som ett band måste dess struktur vara en skiva. En närmare undersökning av stjärnfördelningen i bandet avslöjar att tätheten inte är helt jämn. Det är en markant ökad koncentration och en tydlig utbuktning på bandet i den del som löper genom stjärnbilderna Skytten och Skorpionen på himlen över södra halvklotet. Denna utbuktning är centrum för vår lokala galax och det är alltså synligt söder om ekvatorn. I praktiken är det emellertid nästan omöjligt att se in i den här punkten för i Vintergatans skiva ligger stora moln av gas och stoft som hindrar sikten. Man kan dock ”se” centrum genom att titta efter infrarött ljus och radiovågor som bättre kan tränga genom molnen. Radiovågor från Vintergatans centrum har för övrigt avslöjat att det finns en mycket kompakt radiokälla här. Det är antagligen ett svart hål, som är Vintergatans egentliga centrum.

Läs också:

Galaxer

Kosmiskt kaos skapade Vintergatan

10 minuter
Vintergatan
Galaxer

Så mycket väger Vintergatan

5 minuter
Galaxer

Nu kartlägger astronomerna Vintergatans vita fläckar

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj