Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lilla magellanska molnet
© ESO
Universum - Galaxer

Gigantisk bild låter dig se in i stjärnornas barnkammare

Astronomer har tagit en enorm bild av en dvärggalax som är proppfull med unga stjärnor. Bilden är så stor att du kan zooma in på enstaka stjärnor.

För blotta ögat ser det ut som ett litet moln på den södra natthimlen. Verkligheten är dock en annan – Lilla magellanska molnet (SMC) är en dvärggalax med flera hundra miljoner stjärnor.

Nu kan du komma riktigt nära stjärnorna.

Ett ambitiöst forskningsprojekt hartagit en bild av galaxen med svindlande 1,6 gigapixlar – tillräckligt för att det ska gå att zooma in på enskilda stjärnor.

Rymdstoft var i vägen

Hittills har det varit väldigt svårt för astronomerna att observera SMC, efter som det område galaxen befinner sig i är fullt med rymdstoft.

Med hjälp av VISTA-teleskopet i Chile har astronomerna emellertid lyckats se genom stoftet och ta den spektakulära bilden. VISTA har sett genom stoftet genom att fokusera på det infraröda ljus som galaxen skickar ut.

Bilden ingår i ett större forskningsprojekt, då både SMC och granngalaxen Stora magellanska molnet ska kartläggas, och stjärnorna i galaxerna ska åldersbestämmas.

Stjärnornas barnkammare

SMC är särskilt spännande för forskarna, eftersom det i den vimlar av unga stjärnor, och eftersom det kontinuerligt uppstår nya stjärnor i dvärggalaxen, som befinner sig cirka 200000 ljusår från solen.

Astronomerna tror att SMC en gång har varit en spiralgalax liksom Vintergatan. Närbelägna och större galaxer har emellertid dragit stjärnor från den, så att den i dag framstår en deformerad dvärg.

Läs också:

Galaxer

Hela oktober: Se avlägsna galaxer med blotta ögat

4 minuter
Galaxer

23 februari: Tusentals galaxer virvlar på himlen

4 minuter
Galaxer

Nu kartlägger astronomerna Vintergatans vita fläckar

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj