Det nyupptäckta monstret, som fått namnet Alcyoneus, har en diameter som är 160 gånger större än Vintergatan. Den är en så kallad radiogalax, en typ av galax som fortfarande är lite av ett mysterium för forskare.
I mitten av radiogalaxen roterar ett svart hål som sväljer extrema mängder materia och drar ett magnetfält runt sig.
Den extrema mängden materia gör galaxkärnan aktiv och får det svarta hålet att skjuta i väg gigantiska strålar av elektroner i olika riktningar med ljusets hastighet:
– Man kan nästan säga att det påminner om två gigantiska ljussablar från Star Wars som det svarta hålet skickar åt olika håll, säger Johan Peter Uldall.
Gigantiskt radioteleskop fångar jätten
Forskare har precis lyckats fånga de gigantiska strålarna av elektroner (plasman) på bild tack vare ett av världens största radioteleskop, det så kallade LOFAR-teleskopet.
Radioteleskopet är ett stort nätverk av teleskop som är utspridda över en stor del av nordvästra Europa med ett epicentrum i ett beckmörkt och ostört naturreservat i Nederländerna (där din smartmobil aldrig skulle hitta någon signal).
Där har teleskopen fångat upp radiostrålning från elektronerna som skjuts ut ur det svarta hålet i centrum av Alcyoneus-galaxen.
På så sätt har man kunnat ta bilden av de båda plasmamolnen – de största i sitt slag.
Nu vill forskare avslöja mysteriet
Johan Peter Uldall, professor i astrofysik vid Köpenhamns universitet, betonar dock att upptäckten inte ska förstås som att forskare har hittat en 'klassisk' galax med miljontals stjärnor som är 16,5 miljoner ljusår stor.
"Avståndet mellan de båda plasmastrålarna är en indikation på att det svarta hålet har skjutit ut material längre än vi vanligtvis ser för denna typ av galax", förklarar han.
Nästa steg, enligt forskarna bakom studien, är att de ska lära sig mer om varför Alcyoneus har blivit så gigantisk, eftersom varken det svarta hålet eller de så kallade plasmastrålarna verkar vara större än hos mindre galaxer.