Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Andromeda har slukat Vintergatans systergalax

Den stora Andromedagalaxen har under sin livstid slukat en otalig mängd mindre granngalaxer, däribland Vintergatans lillasyster M32. Det visar en rekonstruktion som gjorts av amerikanska astronomer.

NASA/ESA

Om fyra miljarder år kommer Vintergatan att kollidera med vår stora granngalax, Andromeda. Nu tror astronomer att en liknande kollision ägde rum för två miljarder år sedan, då Andromeda slukade Vintergatans systergalax. Resterna ser vi i dag som en liten satellitgalax till Andromeda: M32.

M32 är en liten galax, bara 6500 ljusår i diameter. Den har en massa motsvarande omkring tre miljarder gånger solens massa.

Andromeda och Vintergatan är de två största galaxerna i Lokala hopen, som har totalt 54 galaxer. Under sin livstid på cirka tio miljarder år har Andromeda troligen slukat en rad mindre galaxer, men det har hittills varit omöjligt att rekonstruera hur stora de har varit och hur deras stjärnor fördelats i den större galaxen. Nu har dock en grupp forskare vid University of Michigan, USA, lyckats göra det med M32.

Andromedas lilla satellitgalax M32 (röd cirkel) var en gång en stor spiralgalax precis som Vintergatan. Nu finns bara kärnan av galaxen kvar. Den stora galaxen till höger om M32 är Andromedagalaxen.

Torben Hansen (CC)

Forskarna upptäckte en ring av svagt lysande stjärnor i utkanten av Andromeda och misstänker att de kanske kan ha tillhört M32. Forskarna gjorde en datorsimulering som vrider tiden tillbaka och visar en utveckling som överensstämmer med teorin att M32 kolliderade med Andromeda för två miljarder år sedan.

Vid kollisionen slets M32:s yttersta stjärnor loss och gick in i en bana runt Andromeda. Kvar finns endast den innersta kärnan av den ursprungliga galaxen. Simuleringen visar också att M32 var den tredje största galaxen i Lokala hopen innan den kolliderade med Andromeda.

Läs också:

Galaxer

Hela oktober: Se avlägsna galaxer med blotta ögat

4 minuter
Galaxer

Kosmiskt kaos skapade Vintergatan

13 minuter
Galaxer

Hela november: Andromedagalaxen kommer på besök

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj