Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© University of Cambridge/Creative Commons/Montage
Universum

Gå på upptäcktsfärd i unge Hawkings doktorsavhandling

Handskrivna formler, maskinskrivna sidor och originella tankar präglar Stephen Hawkings doktorsavhandling från 1966. Nu får du möjlighet att ta del av geniets avhandling.

Innan han hamnade i rullstol levererade en av vår tids största forskare, Stephen Hawking, sin doktorsavhandling 1966.

51 år senare har University of Cambridge i USA digitaliserat avhandlingen och lagt ut den banbrytande forskningen på nätet.

"Jag hoppas att jag kan inspirera människor över hela världen att titta upp mot stjärnorna och inte bara ned på sina fötter – att fundera på vår plats i universum och försöka skapa en mening med kosmos," säger Hawking i ett pressmeddelande.

LÄS AVHANDLINGEN HÄR

Formler skrivna för hand

Stephen Hawking var blott 24 år när han fick sin doktorstitel, vilket resulterade i en bok på 134 sidor - en resa tillbaka till en mer analog tidsålder.

Flera passager i texten är överstruken – inte på grund av censur, utan för att skrivmaskiner gjorde det omöjligt att ta bort text.

Avhandlingen bjuder också på en lång rad formler som är skrivna för hand av Hawking med olika kulspetspennor och färger. Därför kan man se hur Hawkings handstil såg ut innan sjukdomen ALS förhindrade hans rörlighet.

Svarta hål gjorde honom känd

Avhandlingen har titeln ’Properties of expanding universes’ – Utvidgande universums egenskaper – och undersöker konsekvenserna av att universum utvidgar sig.

Sedan dess har Stephen Hawking dock blivit mer känd för sin banbrytande forskning om svarta hål.

Han har bland annat visat att viss typ av strålning kan undkomma svarta hål och att de därför kan krympa. Strålingen kallas för Hawking-strålning.

Läs också:

Datorer

Hur talar Stephen Hawking?

1 minut
Vetenskapshistoria

Förlamat geni har retats med världen i 76 år

4 minuter
Stephen Hawking
Rymdresor

Hawking siar om domedagen: Vi har 100 år kvar på jorden

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj