Under ett antal år har ESO studerat centrum av vår galax Vintergatan där forskare tror att det finns ett enormt svart hål som kallas Sagittarius A*.
En god gissning är därför att EHT-teleskopet nu har fotograferat ett svart hål med stor betydelse för hur vårt grannskap i rymden formas.
Forskare fotograferar osynliga objekt över enorma avstånd
2019 publicerade ESO bilder av det svarta hålet i mitten av galaxen M87, som ligger cirka 55 miljoner ljusår från jorden.
Egentligen är det omöjligt att ta en bild av ett svart hål, eftersom det mystiska objektet har fått sitt namn för att det har så pass stor gravitation att ingenting – inte ens ljus – undslipper det.
Av just denna anledning är det svarta hålet osynligt, det är däremot inte den så kallade händelsehorisonten. Där återfinns allt det material som är på väg att sugas in i det svarta hålet, och händelsehorisonten påminner om en lysande munk – som astronomerna alltså kan ta bilder av.
Om forskarna har lyckats ta ett porträtt av Sagittarius A* är bedriften i vissa avseenden till och med större än bilderna från 2019.
Sagittarius A* har enbart en massa på cirka 4,3 miljoner gånger solens massa, medan det svarta hålet i M87-galaxen har en massa motsvarande hela 6,5 miljarder gånger vår sols massa.
Och trots att Sagittarius A* befinner sig betydligt närmare jorden är det svarta hålet dolt bakom damm- och gasmoln, vilket gör det svårt att se händelsehorisonten.
Forskare har flera teorier om betydelsen av svarta hål för födelsen av solsystem och planeter. Om det visar sig att ESO har tagit den första bilden av det svarta hålet i mitten av vår galax kan det få stor betydelse för det vi vet om livets början i rymden och på jorden.