Shutterstock
Rymdteleskopet Atacama Large Millimeter Array ingår i Event Horizon Telescope

Forskare lovar banbrytande nyheter om Vintergatan

Torsdagen den 12 maj håller European Southern Observatory, ESO, en presskonferens med "banbrytande resultat" vilket har fått forskare och rymdentusiaster världen över att förvänta sig något stort.

Torsdagen den 12 maj bjuder European Southern Observatory (ESO) in till presskonferens där de enligt uppgift ska presentera "banbrytande" ny kunskap om vår galax.

Senaste gången ESO utlovade ett scoop från rymden visade de upp historiens första bild av ett svart hål.

ESO har under de senaste åren undersökt ett svart hål mitt i Vintergatan och chansen är därför goda för att vi nu får de första bilderna av ett svart hål med stor betydelse för vår planet.

Torsdag kan bli en historisk dag

Presskonferensen äger nu rum torsdagen den 12 maj klockan 15.00 svensk tid och kommer även att sändas live på YouTube.

Efter presskonferensen deltar flera av forskarna i en paneldiskussion där du kan ställa frågor i kommentarsfältet på YouTube eller under hashtaggen #askEHTeu på Twitter.

TRYCK HÄR för att följa presskonferensen live

Orange händelsehorisont på första bilden av svart hål

Under 2019 lyckades astronomer för första gången fånga en bild av ett svart hål – eller rättare sag händelsehorisonten runt ett svart hål. Det supermassiva svarta hålet i bilden återfinns i mitten av galaxen Messier 87 (M87).

© European Southern Observatory

Under ett antal år har ESO studerat centrum av vår galax Vintergatan där forskare tror att det finns ett enormt svart hål som kallas Sagittarius A*.

En god gissning är därför att EHT-teleskopet nu har fotograferat ett svart hål med stor betydelse för hur vårt grannskap i rymden formas.

Forskare fotograferar osynliga objekt över enorma avstånd

2019 publicerade ESO bilder av det svarta hålet i mitten av galaxen M87, som ligger cirka 55 miljoner ljusår från jorden.

Egentligen är det omöjligt att ta en bild av ett svart hål, eftersom det mystiska objektet har fått sitt namn för att det har så pass stor gravitation att ingenting – inte ens ljus – undslipper det.

Av just denna anledning är det svarta hålet osynligt, det är däremot inte den så kallade händelsehorisonten. Där återfinns allt det material som är på väg att sugas in i det svarta hålet, och händelsehorisonten påminner om en lysande munk – som astronomerna alltså kan ta bilder av.

Om forskarna har lyckats ta ett porträtt av Sagittarius A* är bedriften i vissa avseenden till och med större än bilderna från 2019.

Sagittarius A* har enbart en massa på cirka 4,3 miljoner gånger solens massa, medan det svarta hålet i M87-galaxen har en massa motsvarande hela 6,5 miljarder gånger vår sols massa.

Och trots att Sagittarius A* befinner sig betydligt närmare jorden är det svarta hålet dolt bakom damm- och gasmoln, vilket gör det svårt att se händelsehorisonten.

Forskare har flera teorier om betydelsen av svarta hål för födelsen av solsystem och planeter. Om det visar sig att ESO har tagit den första bilden av det svarta hålet i mitten av vår galax kan det få stor betydelse för det vi vet om livets början i rymden och på jorden.