Den kan vara nyckeln till en bättre förståelse av objekten – samtidigt som det är den hittills varmaste som har upptäckts. Det skriver forskarna i en artikel i tidskriften Nature Astronomy.
Genom att analysera spektroskopiska data från Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope (VLT) i Chile kunde forskarna lokalisera det högst spektakulära binära stjärnsystemet 1 400 ljusår från jorden.
Sällsynt system
Systemet består av en vit dvärg, som är resterna av en stjärna som förbrukat all energi från kärnan, vilket gör att den lyser svagare än vanliga stjärnor. I det här fallet 10 000 gånger svagare än en normal stjärna.
Dessutom består det av en brun dvärg, som varken är stjärna eller planet. Den har en massa som liknar en gasjätte som Jupiter och en liten stjärna. Det är därför den kan överleva så nära sin värdstjärna.
Det som är avvikande med systemet är att den bruna dvärgen är mycket stor i relation till sin värdstjärna.
Sammantaget med den svaga ljusstyrkan från den vita dvärgen är det nyupptäckta systemet alla astrofysikers dröm. Det ger nämligen möjligheten att studera denna heta Jupiterplanet en brun dvärg som har fått namnet WD0032-317B.
"Stjärnornas gravitationskraft kan få objekt som kommer för nära att falla i bitar, men den bruna dvärgen är tät, med 80 gånger Jupiters massa hopklämd inom Jupiters storlek", förklarar Na'ama Hallakoun, som är postdoktor vid Weizmann Institute of Science i ett pressmeddelande.
Men WD0032-317B rymmer fler överraskningar. Den är nämligen dessutom den hetaste i sitt slag som har hittats hittills.
Precis som vår måne är den heta Jupiterplaneten fastlåst i sin position. Det innebär att det alltid är samma yta som är vänd mot stjärnan.
Därför har den en svindlande hög temperatur på mellan 7 000 och 9 500°C på "sol-sidan. Vår sol är drygt 5 550°C på ytan. På skuggsidan ligger temperaturen på mellan 1 000 och 2 700°C.
Utöver att den ger en unik inblick i både en het Jupiterplanet och det sällsynta binära stjärnsystemet kan forskare studera effekten av extremt ultraviolett strålning på planetariska atmosfärer i systemet.