VIDEO: Följ med till det nyupptäckta planetsystemet

I slutet av februari offentliggjorde Nasa den unika upptäckten av planetsystemet Trappist-1 med hela sju jordliknande världar. Nu kan du få en guidad tur på de steniga ytorna med hjälp av ett antal animerade videor.

Den ultrakalla, röda dvärgen som är centrum för planeternas kretslopp har fått namnet Trappist-1 och planeterna kallas Trappist-1b, c, d, e, f, g och h efter deras ordning från stjärnan.

© ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Bara 40 ljusår bort från jordens yta ligger ett exoplanetsystem med hela sju jordliknande planeter.

Det meddelade Nasa under en presskonferens i slutet av februari och avslöjade samtidigt att tre av planeterna kan ha flytande hav och därmed också potentiellt sett liv.

Nu har du möjlighet att gå på upptäcktsfärd bland de jordliknande planeterna med hjälp av ett antal animerade filmer som har publicerats av det astronomiska observatoriet ESO.

Säg hej till den ultrakalla dvärgen

Video

I den här videon kan du bland annat möta den röda dvärgstjärnan Trappist-1 som är centrum för de sju planeternas omlopp.

Med en yttemperatur på "bara" 2 550 grader kallar forskarna den för ultrakall jämfört med solens 5 500 grader.

Här befinner sig planeterna närmare sin stjärna än vad planeterna gör i vårt eget solsystem.

Res iväg 40 ljusår i universum

Video

I videon reser du snabbt iväg från jordens yta, förbi månen och 40 ljusår ut i universum tills du slutligen hamnar i Trappist 1-systemet med den röda dvärgen i mitten.

Planeterna i animationen är placerade såsom de är i verkligheten.

Sväva längs ytan

Video

I videon svävar du över den kraterfyllda ytan på planeten Trappist-1b, som är den av de sju världarna som befinner sig närmast den ultrakalla röda dvärgen.