Sensation: Superjord har en atmosfär

Planeten är för varm för att vi ska kunna bo där, men trots det har astronomerna blicken riktad mot Gliese 1132b: För första gången har man lyckats hitta en atmosfär runt en så kallad superjord.

Gliese 1132b
© MPIA

39 ljusår härifrån har ett brittiskt forskarteam gjort en sensationell upptäckt.

Exoplaneten Gliese 1132b kategoriseras som en superjord eftersom den påminner om vår planet.

Nu har den främmande planeten visat tydliga tecken på att den har en tjock atmosfär.

Ånga och metangas

”Detta är inte upptäckten av liv på en annan planet, men det är ett viktigt steg i rätt riktning”, säger Dr John Southworth från Keele University i ett pressmeddelande:

”Upptäckten av en atmosfär runt Gliese 1132b innebär att en atmosfär har påträffats runt en jordliknande planet förutom jorden för första gången.”

De första mätningarna tyder på att atmosfären är tjock att det består av överhettad ånga, metangas eller en blandning av dessa.

Men trots atmosfären och de jordliknande förhållandena på planeten bör vi människor inte sätta ned våra fötter på dess yta. Där är nämligen över 330 °C.

Ger hopp om liv

Att det trots det finns anledning att vara exalterad över upptäckten beror på att Gliese 1132b öppnar för möjligheten att det kan existera liv i rymden.

Det innebär att exoplaneter mycket väl kan ha en atmosfär och att de kan ha dem i miljarder år.

Nästa år skickas rymdteleskopet James Webb upp i omlopp och det ultramoderna teleskopet kommer förmodligen att vändas mot exoplaneten.

Teleskopet är så kraftfullt att det kan lösa flera av gåtorna runt Gliese 1132b:s atmosfärs täthet och vad luftskiktet består av.