Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planeten GJ 357d har muligvis de rette betingelser for at understøtte liv.

Planetjägare upptäcker ny värld med potential för liv

Nasas TESS-teleskop har spejat 31 ljusår bort och upptäckt tre nya exoplaneter. En av dem är ett så kallat "superklot", som med sin unika placering kanske kan stödja liv.

NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

TESS-teleskopet har sedan de skickades upp i fjol hittat allt fler exoplaneter, och i förra veckan meddelade Nasa att deras planetjägare har gjort ett hattrick och lokaliserat tre planeter i den så kallade stjärnbilden Vattenormen.

De tre nyupptäckta planeterna kretsar runt den röda dvärgen GJ 357, som befinner sig omkring 31 ljusår bort, vilket är relativt nära med rymdmått mätt.

Två av planeterna anses vara alltför varma för att hysa liv, men den tredje planeten, GJ 357 d, avviker.

Vill du veta mer om TESS-teleskopet?

Superklot i perfekt läge

GJ 357 d är ett så kallat "superklot", vilket betyder att den har en massa som är upp till tio gånger större än jorden.

Massan säger ingenting om huruvida en planet kan stödja liv, men dess placering kan däremot ge en vink – och i det avseendet blir GJ 357 d riktigt intressant.

För till skillnad från sina varma grannar är GJ 357 d placerad i utkanten av det som anses vara den beboeliga zonen i förhållande till sin värdsstjärna.

Tre exoplaneter er fundet omkring stjernen GJ357

GJ357d (till vänster) är ett superklot som är lokaliserat i utkanten av värdstjärnans beboeliga zon.

© Credits: NNASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Atmosfären är tungan på vågen

Avståndet från GJ 357 d till värdstjärnan är ungefär detsamma som från vår sol till Mars, och forskare uppskattar därför att temperaturen ligger på -53 grader celsius.

Det är mycket kallt, men om GJ 357 d, till skillnad från Mars, har en tjock atmosfär kommer den att kunna bibehålla den värme som stjärnan avger.

Är GJ 357 d dessutom en stenplanet, så ger det möjlighet för flytande vatten på planetens yta – och då finns det tillgång till livets viktigaste byggsten på planeten.

Med hjälp av TESS-teleskopet har forskare hittat tre exoplaneter, varav den ena, GJ 357 d, är lokaliserad i den beboeliga zonen i relation till sin värdstjärna GJ 357. Det gör planeten speciellt intressant, eftersom det kan innebära att den har rätt villkor för att stödja liv.

Video: Nasas Goddard Space Flight Center

Det är fortfarande oklart vilken komposition och storlek GJ 357d har. Med sin massa kan GJ 357 d dock vara upp till dubbelt så stor som jorden, om den visar sig vara en stenplanet.

Läs också:

Exoplaneter

Resan till Proxima B

13 minuter
Exoplaneter
Exoplaneter

Liv kan hoppa mellan nyupptäckta planeter

1 minut
Exoplaneter

Astronomer hittar kopia av jorden och solen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj