Nu går jakten in på nya planeter i vårt grannskap
Efter att ha hittat en planet i omlopp runt solens närmaste grannstjärna har ett forskarteam fått blodad tand. Nu vill de finkamma vår astronomiska bakgård på potentiella exoplaneter.

Ett forskarteam ska undersöka om det finns flera jordliknande planeter i vårt astronomiska grannskap.
I augusti 2016 kunde ett forskarteam leverera en tvättäkta astronomisk sensation: De hade hittat en jordliknande exoplanet i omlopp runt solens närmaste grannstjärna 4,2 ljusår härifrån.
Men äventyret tar inte slut där för teamet från Queen Mary-universitetet i London.
De har just sjösatt ett nytt projekt för att försöka hitta fler jordliknande planeter runt de tre stjärnor som befinner sig närmast solen.
Tre stjärnor studeras noggrant
Förutom att fortsätta att observera stjärnan Proxima Centauri där de upptäckte den jordliknande exoplaneten Proxima b, ska forskarna även ta en närmare titt på Barnards stjärna och Ross-154 som befinner sig sex respektive 9,7 ljusår härifrån.
Samtliga tre stjärnor är så kallade röda dvärgstjärnor och de är väsentligt mindre och mer ljussvaga än vår sol.
Denna typ av stjärnor har under det senaste året varit planetjägarnas främsta mål eftersom stjärnornas ringa storlek är en fördel när små planeter ska observeras. När planeternas omloppsbana är mindre befinner de sig oftare mellan stjärnan och jorden där de är synliga för astronomerna.
Väntetiden är lång
Projektet påbörjades den 21 juni och pågår under 100 nätter. Under den tiden riktar forskarteamet ESOs HARPS-teleskop i Chile mot stjärnorna. Därefter inleds det mödosamma arbetet med att analysera insamlad data.
Arbetet förväntas ta cirka ett år. Men resultatet kan visa sig vara värt att vänta på.
Drömmen är att de ska hitta en rad jordliknande planeter i vår astronomiska bakgård som kan hysa liv.