Nasa skjuter ut framtidens planetjägare i rymden

Snart skickar Nasa upp planetjägaren TESS. Rymdteleskopet ska finkamma jordens astronomiska grannskap efter exoplaneter som kan hysa liv.

© Youtube

Natten mellan den 16 och 17 april blåser Nasa nytt liv i drömmen att hitta liv i Rummet.

Det sker när en Falcon 9-raket dundrar mot stjärnorna med rymdteleskopet TESS ombord.

När TESS har nått en höjd på 250 000 kilometer fäller den ut sina solcellsbesatt vingar och påbörjar sitt uppdrag: att hitta exoplaneter nära jorden med möjligheter för liv.

Stjärnljus avslöjar planeter

TESS ska övervaka mer än 200 000 stjärnor med sina fyra kameror, som kan upptäcka minsta variation i stjärnornas ljusstyrka.

När en planet i omlopp korsar in framför sin sol kommer stjärnans ljusstyrka att minska drastiskt.

Om ljusstyrkan minskar upprepade gånger med samma intensitet i ett fast intervall, beror fenomenet i omlopp runt stjärnan sannolikt på en planet.

När en planet passerar framför sin stjärna minskar ljusintensiteten. Det registrerar TESS-teleskopet och på så sätt kan Nasa upptäcka nya exoplaneter.

Rymdteleskopet ska först och främst undersöka exoplaneter, som kretsar runt röda dvärgstjärnor – de utgör 3/4 av alla stjärnor i universum och är den stjärntyp som lever längst.

De fusionerar väte i långt lägre tempo än exempelvis vår sol och är däför "bara" omkring 3 500 grader varma.

Röda dvärgar kan leva i biljontals år och det ökar sannolikheten för att liv kan ha uppstått.

Ser allt nära oss

Föregångaren Kepler kunde se upp till 3 000 ljusår bort, men TESS har ett bredare synfält.

TESS ska samarbeta med teleskop på jorden, så att de tillsammans kan avslöja vad exoplaneterna och deras atmosfär består av.

Forskare räknar med att teleskopet ska hitta cirka 2 000 nya exoplaneter nära jorden, som potentiellt har rätt omständigheter för att hysa liv.