Nasa avslöjar unik upptäckt: 7 nya jordliknande planeter

Astronomer har hittat ett helt nytt planetsystem med sju jordliknande planeter, varav tre ligger i den beboeliga zonen och kan ha flytande hav. Det avslöjar Nasa just nu i en presskonferens.

Det är observationer från flera olika teleskop - både på jordens yta och ute i rymden - som har bidragit till upptäckten av de sju planeterna. Bland annat har man använt sig av teleskopet TRAPPIST–South på ESO:s La Sillaobservatorium.

© ESO/M. Kornmesser/spaceengine.org

”Det här är riktig stort. Vi har inte bara hittat en utan sju jordliknande planeter i ett system som inte ligger alltför långt borta och det betyder också att vi kan undersöka dem närmare”, säger Maria Hjort från Stellar Astrophysics Centre.

På en presskonferens just nu presenterar Nasa upptäckten av sju jordliknande planeter, varav tre planeter återfinns i den beboeliga zonen, kan innehålla flytande hav och därmed också potentiellt liv.

Följ presskonferensen här.

Det största som har hänt

© ESO/O. Furtak

Upptäckten är det största antal jordliknande planeter som hittills har hittats runt en stjärna och samtidigt också det största antalet planeter i samma system med potential för flytande vatten.

Det får således flera forskare på området att bli entusiastiska - däribland Maria Hjort, som är doktorand i exoplaneter vid Stellar Astrophysics Centre vid Aarhus Universitet i Danmark.

Hon kallar det nya planetsystemet och upptäckten av stenplaneten Proxima B i augusti förra året som något av det största som har hänt på mycket lång tid inom området för exoplaneter.

Lika stor som jorden

© NASA

Samma budskap har Lars A. Buchhave, som är lektor i Planetary Sciences på Københavns Universitet i Danmark.

”Det är spännande att man har hittat många små planeter i ett så kompakt system, där samtliga är ungefär lika stora som jorden och där några av dem kan finnas i den beboeliga zonen och ha flytande vatten", säger han.

Lars A. Buchhave förklarar att det redan nu finns en uppskattning av planeternas massa, storlek och omloppstider, men att man utöver det inte ännu vet om planeterna överhuvudtaget har någon atmosfär och om det i sådana fall finns syre där.

Hoppas på liv

Därför vill varken han eller Maria Hjort spekulera i chanserna för att hitta liv innan det finns mätningar av atmosfären som inte enbart bygger på modeller.

Det kan bland annat bli möjligt i oktober 2018 då världens största rymdteleskop, James Webb-teleskopet, ska skickas upp.

Men enligt Lars A. Buchhave är det inte omöjligt att det kan finns liv.

”Det finns hundratusentals miljarder miljarder stjärnor och många av dem har planeter omkring sig. Så för mig skulle det vara väldigt märkligt om jorden är den enda platsen där liv har uppstått”, säger han.