RenderArea
exoplanet, gliese, atmosfære

Helvetesklot kan ge oss en glimt av en främmande atmosfär

Den extrema exoplaneten Gliese 486 b är en perfekt kandidat för att observera atmosfären på en exoplanet.

26 ljusår från jorden har forskare upptäckt en extrem planet som kan innebära ett genombrott i utforskningen av planeter utanför vårt solsystem.

Gliese 486 b har en diameter som är 1,3 gånger jordens diameter. Exoplaneten har 2,8 gånger så stor massa som vår planet och tar sig runt sin stjärna på bara 1,47 dagar.

Planetens yta är med sin temperatur på 430 varm även med astronomiska mått mätt – men inte för varm för att ha en atmosfär. Och det är just denna atmosfär som forskare förhoppningsvis snart ska kunna observera direkt.

Rosettesten för exoplaneter

Trifon Trifonov, en av forskarna bakom upptäckten, kallar planeten för en "Rosettesten för exoplaneter".

Rosettestenen var det som på 1800-talet gjorde det möjligt för arkeologer att avkoda egyptiska hieroglyfer, och forskare hoppas att Gliese 486 b på samma sätt kan vara nyckeln till att förstå hur planeter i andra solsystem håller kvar sin atmosfär.

Senare i år ska Hubbleteleskopets ersättare, James Webb Space Telescope, skickas upp i rymden enligt plan. Det kan möjliggöra direktobserverationer av atmosfären på planeter som Gliese 486 b.

Svängningar och skugga avslöjade planeten

Forskare upptäckte planeten eftersom dess gravitation får stjärnan att svänga något. För att bekräfta upptäckten använde de den så kallade transitmetoden, som utnyttjar det faktum att Gliese 486 b skuggar en del av ljuset från sin stjärna när den befinner sig mellan sin stjärna och oss.