Gigantisk exoplanet krossar astronomiska teorier

Med hjälp av ett helt nytt teleskop har astronomer gjort ett banbrytande fynd. En gigantisk exoplanet i kretslopp runt en liten stjärna. Fyndet kan ändra vår uppfattning om hur planeter skapas.

Omöjligt solsystem

En nyupptäckt exoplanet är större än vad astronomerna hittills trodde var möjligt.

© University of Warwick/Mark Garlick

”Upptäckten utmanar vår kunskap om hur planeter bildas.”

Det säger forskningsledaren Daniel Bayliss, University of Warwick, efter att ett astronomteam har gjort ett osannolikt fynd.

600 ljusår härifrån har de hittat en gigantisk exoplanet som kretsar runt en ytterst liten stjärna. Storleksförhållandet mellan de båda ligger så i närheten av varandra att forskarna inte har trott att ett sådant par skulle kunna vara möjligt.

Lika stor som Jupiter

Exoplaneten är den första som hittats med hjälp av det nya Next-Generation Transit Survey-teleskopet (NGTS) i chilenska Atacamaöknen.

Teleskopet kan hitta större exoplaneter genom att mäta förändringar i stjärnornas ljusstyrka. När stjärnans ljusstyrka faller beror det på att en exoplanet kretsar framför den.

Trots att den nyligen upptäckta exoplaneten (NGTS-1b) är lika stor som Jupiter har den varit svår att hitta. Stjärnan som den kretsar runt är en röd dvärg, som blott är hälften så stor som solen och lyser mycket svagare. Därför har förändringar i ljusstyrkan varit svåra att registrera.

Trodde det var omöjligt

NGTS-1b är bara fyra gånger mindre än sin stjärna och kretsar väldigt nära den. Ett omlopp varar i futtiga 2,6 dagar.

Nästa steg blir att undersöka om det finns liknande planeter i omlopp runt andra röda dvärgar.

Hittills har astronomer ansett att små stjärnor bara kan bilda stenplaneter och att det inte har tillräckligt med material för att bilda gasjättar. Den teorin kan det nya fyndet ändra på.