Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomer hittar kopia av jorden och solen

Den bästa platsen att söka efter liv ligger 3000 ljusår bort. Där har forskare hittat den perfekta kombinationen av planet och stjärna.

Shutterstock

För första gången har astronomer hittat en jordliknande planet som kretsar runt en solliknande stjärna.

Det främmande solsystemet ligger mer än 3000 ljusår från oss, och 2014 upptäcktes två stora planeter nära stjärnan. Nu har en forskargrupp från Max Planck-institutet i Tyskland studerat de båda planeternas banor närmare och upptäckt att de påverkas av ytterligare två planeter, som ligger längre ut.

Den ena, som har fått namnet KOI-467.04, är en stenplanet precis som jorden, men nästan dubbelt så stor. Den ligger på så perfekt avstånd till stjärnan, att det kan existera flytande vatten på ytan.

Stjärna och planet är det optimala paret

1 / 2
12

Planeten KOI-467.04 ligger inom den beboeliga zonen (grönt), där temperaturen är perfekt för att den ska kunna rymma flytande vatten.

© René Heller/MPS

Under de senaste 28 åren har astronomer hittat mer än 4000 planeter i främmande solsystem. Därför vet vi att planetsystem är mycket vanliga Vintergatan, men samtidigt även att den kombination som solen och jorden utgör är mycket sällsynt.

Stjärnan är solens spegelbild

Antingen ligger de jordliknande planeterna för nära eller för långt ifrån sin egen stjärna. Och i de fall då avståndet är perfekt, så är stjärnan av fel typ.

Oftast är det en så kallad röd dvärgstjärna, och den gör det svårt för liv att uppstå och trivas. Röda dvärgstjärnor skickar ut kraftfulla solutbrott, som grillar planeterna i närheten.

Den nyfunna planeten kretsar runt stjärnan Kepler-160, som är av samma slag som solen. Den är bara tio procent större i diameter och ytans temperatur ligger på 5200 °C – bara 300 grader kallare än solen.

Forskarna har räknat ut att planeten därmed har en medeltemperatur på fem grader, om den har en atmosfär med naturlig växthuseffekt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj