NASA/JPL-Caltech

Astronomer bevittnar födelsen av en exoplanet

Upptäckten av en planetfödsel 520 ljusår bort visar hur vårt eget solsystem blev till.

För första gången är astronomer ögonvittnen till en planetfödsel. Forskare från PSL-universitetet i Frankrike har med teleskopet VLT tagit bilder av födelsen vid stjärnan AB Aurigae, som ligger cirka 520 ljusår från jorden.

Runt stjärnan syns en skiva av stoft och gas i formen av en spiral. Enligt forskarna är det ett tecken på att det finns babyplaneter där, som i sina omlopp plöjer genom stoftet – som när en båt skapar svallvågor på ytan av en sjö.

En brytning avslöjar födelsen

Längst in i spiralen har forskarna hittat en liten brytning, där stoftet är extra förtätat och det är där de tror att en ny babyplanet är på väg att bildas.

Spiralen av stoft runt stjärnan AB Aurigae bildar en liten brytning (vit cirkel) inne vid mitten. Där är en ny planet på väg att bildas.

© A. Boccaletti et al/Astronomy & Astrophysics, ESO

Avståndet från brytningen till den unga stjärnan är omkring 4,5 miljarder kilometer, vilket motsvarar avståndet mellan solen och Neptunus.

Ger kunskap om vårt eget solsystem

Den nya upptäckten kan lära astronomerna mer om hur stoft och gas samlas till planeter, samt hur befintliga planeter kan bidra till födelsen av nya. Därmed får vi också mer kunskap om hur planeterna i vårt eget solsystem har blivit till.

Astronomerna ser nu fram emot att studera den späda planeten närmare med ELT (Extremely Large Telescope), som ESO håller på att bygga i Chile.

När det står färdigt 2025 kommer det att kunna visa ännu fler detaljer än forskarna kan se med VLT.