5 livsfarliga exoplaneter

De allra flesta exoplaneter skulle snabbt innebära döden för en människa – genom kyla, värme eller sönderrivande sandkorn. Här ger vi dig en överblick över de fem mest fientliga exoplaneterna:

Exoplaneter
© NASA/Montage

Precis som jorden kretsar de runt en stjärna, men här upphör likheterna.

Astronomerna hittar ständigt nya planeter som kretsar runt andra stjärnor än vår sol – så kallade exoplaneter. Vissa påminner om jorden, men de allra flesta erbjuder förhållanden som absolut inte lämpar sig för människor.

Här nedan har vi gjort en lista över de fem värsta platserna att vistas på för människor.

HD189733 b – Glödhet sand maler ned allt

HD189733 b
© NASA

Cirka 63 ljusår härifrån kretsar den här blåa planet runt en orange dvärg. Men till skillnad från jorden – som är blå på grund av sättet som vattnet bryter ljuset på – är HD189733 b blå på grund av en något mindre livgivande orsak.

Färgen beror i stället på den höga halten av magnesiumsilikat i atmosfären – ett pulver som bland annat finns i talk. Därtill kan också nämnas att ytan rivs upp av vindar på upp emot 9 700 kilometer i timmen och att planeten har en genomsnittstemperatur på 800 °C. Det här är en planet där glödhet sand regnar sidledes och maler allt som kommer i dess väg.

Beta Pictoris b – Kometer skapar giftgas

Beta Pictoris b
© NASA

Den så kallade Super-Jupiter har en massa som är sju gånger större än Jupiters och en radie som är 65 procent större än vårt solsystems jätte. Den gigantiska planeten har på grund av sin gravitation förtärt en stor kometsvärm som har höljt planeten i 200 miljoner miljarder ton kolmonoxid – en gas som är mycket giftig för människor.

Stjärnan som planeten kretsar runt klyver dock de många kolmonoxidatomerna med sina ultravioletta strålar på ungefär 100 år – men trots det är kolmonoxidmolnet relativt stabilt. Därför tror astronomerna att planeten regelbundet suger åt sig nya kometer: Ungefär var femte minut förstör den en stor komet för att molnet av giftgas ska vara oförändrat.

PSR B1257+12 b, c och d – En kosmisk kyrkogård

PSR B1257+12 b, c och d
© NASA

De här tre exoplaneterna befinner sig i samma system och kretsar runt samma stjärna. De var bland de första exoplaneterna som upptäcktes och är också några av de märkligaste. Deras solsystem liknar främst en kyrkogård.

Systemet var en gång väl fungerade, men värdstjärnan exploderade vid något tillfälle i en supernova och dödade allt i sin väg. Nu är stjärnan en pulsar – en ytterst liten stjärna med otroligt hög massa som tillryggalägger ett varv runt sig själv på 6,22 millisekunder.

Den snabba rotationen skapar en stark strålning som ser till att det inte kan finnas något liv på planeterna – varken nu eller senare.

HD 209458 b – Atmosfären kokar

HD 209458 b
© NASA

Den här exoplaneten har faktiskt en del gemensamt med jorden: Det finns vatten, metan och koldioxid i atmosfären. Gaser som är viktiga komponenter för liv. Men planeten är långt ifrån beboelig.

Gasjättens omloppsbana går så nära dess stjärna att yttemperaturen är cirka 1 000 °C. Det gör att atmosfären kokar, vilket leder till en 200 000 kilometer lång svans av förångad gas i exoplanetens bana.

OGLE-2005-BLG-390Lb – Ingen jacka är tillräckligt varm

OGLE-2005-BLG-390Lb
© NASA

Bland Nasaforskare kallas den här exoplaneten även för Hoth. Den har det namnet efter isplaneten i Star Wars – och det med rätta. Det här är den kallaste exoplanet som astronomerna har hittat hittills.

OGLE-2005-BLG-390Lb kretsar runt en röd dvärg, men omloppsbanan ligger långt ifrån stjärnan. Det medför en temperatur på -220 °C – endast 50 °C över den absoluta nollpunkten. Det är tillräckligt kallt för att du ska frysa ihjäl oavsett hur tjock vinterjacka du har.

Källa: NASA