Exoplaneter

Främmande exoplanet

Det kryllar av exoplaneter

En exoplanet är en planet som kretsar kring en annan stjärna än solen. Den första exoplaneten upptäcktes 1995 och fick namnet 51 Pegasi b. Sedan dess har forskare hittat 4 687 exoplaneter, inklusive Kepler-16b som kretsar kring två stjärnor och Kepler-22b och Kepler-186f, som båda finns inom den så kallade beboeliga zonen. Dessutom har forskare hittat tusentals himlakroppar som också kan vara exoplaneter. Men om de är det eller inte är ännu inte avgjort. Utforska våra artiklar och lär dig mer om vår jakt på exoplaneter och främmande liv i rymden.

Finns det liv på exoplaneter?

Exoplaneter tillhör andra solsystem, och det enorma avståndet gör att forskare har svårt att avgöra om det finns liv på dem. Men om exoplaneterna ligger i den beboeliga zonen finns det goda chanser för det. Den beboeliga zonen – även kallad Guldlockzonen – är ett område runt en stjärna där det finns rätt förutsättningar för det liv som vi känner till. Detta innebär exempelvis att temperaturen är optimal för att flytande vatten ska kunna existera.
Men även om en exoplanet befinner sig i den beboeliga zonen finns det ingen garanti för att den främjar liv. Venus befinner sig exempelvis i den beboeliga zonen från solen, men på grund av stora mängder koldioxid i atmosfären är planetens yta den varmaste i solsystemet – och långt ifrån beboelig.
Det finns också möjligheter att liv kan uppstå på andra sätt än vad vi känner till på jorden. Kanske är vatten och syre inte nödvändigt för alla varelser i universum.

Exoplanets yta

© Shutterstock

Teleskop ska hitta exoplaneter

Forskare tror att det finns miljardtals exoplaneter i universum – och med hjälp av mer avancerade rymdteleskop kan vi upptäcka många av dem i framtiden. Här är två teleskop som forskare har höga förväntningar på.

Rymdteleskopet TESS

TESS, "Transiting Exoplanet Survey Satellite", skickades upp i rymden 2018. Målet är att TESS ska undersöka om 200 000 himlakroppar som kretsar kring andra stjärnor kvalificerar sig som exoplaneter. Forskare hoppas att TESS ska hitta minst 300 jordliknande planeter.
TESS har redan hittat dvärgstjärnan AU Mic och exoplaneten AU Mic b. Systemet är speciellt eftersom AU Mic är mer än 150 gånger yngre än vår sol och AU Mic b kretsar extremt nära den aktuella dvärgstjärnan.

Rymdteleskopet Webb

Webb-teleskopet planeras att skickas iväg upp i rymden 2021. Teleskopet är uppkallat efter James E. Webb, som tidigare var chef för Nasa och bland annat hjälpte till att skapa Apolloprojektet. Webb-teleskopet kommer att ersätta Hubble-teleskopet, som under decennier lärt oss mer om vårt universum och exoplaneter.
Webb-teleskopet är så kraftfullt att det bland annat kan analysera atmosfären på exoplaneter. Forskare hoppas därför att Webb ska kunna avslöja liv i främmande världar.

TESS letar efter exoplaneter

© Shutterstock
Sida 1 / 4