Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ALPHA Project
Universum - Big bang

Forskarteam vid CERN gör avgörande Big Bang-upptäckt

20 års intensiv sökande efter en metod att analysera antimateria är över och därmed har forskarna tagit ett stort steg mot en slutgiltig förståelse för Big Bang och hela universums uppståndelse.

Ett forskarteam vid CERN har för första gången någonsin lyckats genomlysa antimateria och därmed också kunnat genomföra en konkret spektroskopisk mätning av själva grundvalarna för universums uppkomst.

Antimateria är i fysikens värld förutsättningen för att Big Bang-teorin ska fungera, ty utan antimateria kan ett oändligt universum fullt av materia inte ha uppstått ur ingenting.

Utan antimateria skulle vi inte finnas

Big Bang-teorin är nämligen lika enkel som den hittills har varit omöjlig att bevisa:

För att all materia i världen ska ha kunnat uppstå ur ingenting krävs det att det existerar precis lika mycket antimateria och materia - i princip en anti-atom för varje atom i hela universum.

Ingen har dock en aning om var all denna antimateria gömmer sig, men för att de elementära fysiska teorierna om universum ska fungera måste antimateria existera och dessa "anti-atomers" egenskaper måste motsvara de kända atomernas egenskaper.

Revolutionerande analys sviker inte

Det är här som de nyligen publicerade resultaten av en spektroskopisk analys av anti-väte vid CERN:s ALPHA-projekt kommer in i bilden.

Anti-väte är antimaterian till den enklaste atomen, väte, och där väte består av en elektron och en proton så består anti-väte av en positron och en antiproton.

Resultaterna av analysen visar som beskrivs i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature - lyckligtvis för de existerande fysiska modellerna - att antiväte uppenbarligen beter sig exakt som väte gör.

Kulmen på 20 års forskning

Forskare har känt till anti-väte sedan 1990, men utmaningen för forskningen av antimateria är att materia och antimateria inte kan existera ihop - över huvud taget.

Om de möts utjämnar de omedelbart varandra och omvandlas till ren energi.

Därför har analyser och observationer av antimateria varit ett intensivt mål för fysiken under mer än 20 år.

"Det betyder att fokus nu kan ändras till att arbeta konkret med att utveckla metoder för noggranna mätningar av antimateria. Det är en milstolpe efter kulmen av 20 års ihärdigt arbete på det här området", säger Jeffrey Hangst, professor på Aarhus Universitet i Danmark, som leder ALPHA-gruppen vid CERN.

Läs också:

Teleskop på sydpolen
Big bang

Big Bang: Forskare fångar upp ekot från Big Bang

2 minuter
Where did big bang happen
Big bang

Var i universum skedde Big Bang?

1 minut
Theory Bubble Universe
Big bang

Kan Big Bang ha inträffat flera gånger?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj