Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Big Bang 2014/14
Universum - Big bang

Forskare ser tillbaka till big bang

Big bang: Tack vare ett iskallt teleskop kan forskarna följa universums födsel

Precis efter universums uppkomst i big bangutvidgades allt med ljusets hastighet - ja, till och med snabbare än ljuset. Under de första bråkdelarna av en sekund genomgick universum en fas där det blåstes upp med en sådan hastighet att inte ens ljuset hann med.

Big bang efterlämnade spår

Det är en teori som forskarna har haft under många år, men det är först nu som de har lyckats bevisa teorin för första gången. Den extrema utvidgningen lämnade spår efter sig som fortfarande går att se i dag. Avtrycken finns i den kosmiska bakgrundsstrålningen som når oss från alla delar av universum.

Orsaken till avtrycken är den extrema utvidgningen. När all massa i universum accelererade med en sådan kraft, som varken funnits tidigare eller senare, skapade det så kallade gravitationsvågor som rullade genom det nyfödda universumet. Gravitationsvågorna fick det tidiga universumet att ändra form många gånger, och dessa ändringar polariserade strålningen som svängde i olika riktningar. Strålningen existerar i dag som kosmisk bakgrundsstrålning och nu har den kunnat observerats via ett teleskop på Antarktis.

Albert Einstein förutspådde gravitationsvågor efter big bang

Tack vare upptäckten kan forskarna nu se ända tillbaka till universums tidigaste ögonblick. Samtidigt är upptäckten det första direkta beviset på gravitationsvågorna som förutspåddes teoretiskt av Albert Einstein redan 1916. Än en gång har Einstein visat sig ha rätt.

Läs mer om universums uppkomst i Illustrerad Vetenskap nummer 14.

Se hur vårt tidiga universum pulserar här (öppnas i nytt fönster):

Läs också:

Teleskop på sydpolen
Big bang

Big Bang: Forskare fångar upp ekot från Big Bang

2 minuter
Einstein facts
Fysik

Albert Einstein: Saker du inte visste

1 minut
Where did big bang happen
Big bang

Var i universum skedde Big Bang?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj