Teleskop på sydpolen
Universum - Big bang

Forskare fångar upp ekot från Big Bang

Big Bang: Astronomer har hittat ett avtryck från universums födelse för 13,8 miljarder år sedan. Avtrycket kan bevisa teorin om universums våldsamma expansion.

En milstolpe i människans förståelse av universum har satts av teleskopet BICEP2 på Sydpolen. Måndagen den 17 mars 2014 fångade teleskopet upp så kallade gravitationsvågor – ett slags krusningar eller skakningar i den materia universum är uppbyggd av och som uppstod efter Big Bang.

Bevis för teori om Big Bang

Albert Einstein förutsade gravitationsvågorna för nästan 100 år sedan men ansåg att de var omöjliga att kunna påvisa. Nu har forskarna äntligen de första direkta bevisen för den så kallade inflationsteorin om universums tillkomst – ögonblicket nanosekunderna efter Big Bang, när obegripliga krafter utvidgade det då obeboeliga universum i rasande fart.

Innan historieböckerna skrivs om måste dock beviset kontrolleras och godkännas av oberoende forskare. Om upptäckten bekräftas kan det betyda att det universum som vi ser och som sträcker sig över cirka 14 miljarder ljusår bara är en försvinnande liten del av ett gigantiskt "multiversum", vars omfång och uppbyggnad är okända för oss jordbor.

Läs också:

Big Bang 2014/14
Big bang

Forskare ser tillbaka till big bang

2 minuter
Where did big bang happen
Big bang

Var i universum skedde Big Bang?

1 minut
Big bang proofs
Big bang

Vilka bevis finns det för Big Bang?

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!