Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Big bang

Universums kosmiska inledning

Big bang är den mest allmänt accepterade teorin för hur universum skapades för nästan 14 miljarder år sedan. Big bang -teorin ger oss en idé om hur det universum vi känner i dag bildades och hur det har utvecklats sedan dess. Men vad är den stora smällen och hur uppstod den? Fanns det något i universum före stora smällen eller fanns det ”ingenting”? Stora smällen är oförståelig för många av oss – Illustrerad Vetenskap hjälper dig att förstå och bli klokare på vår fascinerande kosmiska begynnelse.

Vad fanns före big bang?

Vad är big bang ?

Big bang är en teori om hur universum skapades för nästan 14 miljarder år sedan i en extremt varm och tätt packad klump av energi och materia. I big bang expenderades bumlingen med sådan ofattbar kraft och hastighet, att både tid, rum och universum – som vi känner det – bildades. Galaxerna, planeterna och alla beståndsdelar i universum skapades i big bang, och teorin om big bang hjälper till att förklara hur universum har utvecklats sedan dess begynnelse.

Before big bang

Vad fanns före big bang?

Teorin om big bang berättar ingenting om vad som fanns innan universum skapades. Begreppet rum uppstod först i samband med big bang och begreppet tid är betydelselöst utan ett rum att mäta den mot.

Det vill säga att utan fysiska förändringar kan ett ögonblick inte skiljas åt från nästa. Så om tiden skapades samtidigt med rummet efter big bang, måste svaret på frågan om vad som fanns före big bang bli ”ingenting”.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj