Credit John A. Paice www.johnapaice.com/
Svart hål

Astronomer har sett den största kosmiska explosionen någonsin

Åtta miljarder ljusår härifrån har en explosion redan släppt ut mer energi än solen gör under hela sin livstid.

Den är mer än tio gånger ljusare än någon av de kraftfulla stjärnexplosioner vi har sett och har vid denna tidpunkt pågått i mer än tre år.

En grupp astronomer vid Southamptons universitet har fotograferat den största och mest energirika kosmiska explosion vi någonsin har skådat.

Energiurladdningen, som har fått namnet AT2021lwx, ägde rum omkring åtta miljarder ljusår härifrån, när universum var ungefär sex miljarder år gammalt och har alltså hittills varit synlig i mer än tre år.

Det kan jämföras med att de massiva energiurladdningar som uppstår när en stjärna kollapsar under sin egen vikt och exploderar, bara är synliga i ett par månader.

"På tre år har denna händelse utlöst 100 gånger mer energi än solen kommer att göra under sin tio miljarder år långa livstid", förklarar forskningsledaren Philip Wiseman till The Guardian.

Han har tillsammans med sina kolleger försökt närstudera explosionen med flera olika teleskop: Bland annat Nasas Neil Gehrels Swift-teleskop och Gran Telescopio Canarias i La Palma.

Kan vara ett sällsynt fenomen

Mätningarna har ännu inte avslöjat den exakta källan.

Men astronomerna tror att den extrema energiurladdningen kan vara resultatet av ett enormt gasmoln – potentiellt tusentals gånger större än vår egen sol – som har rubbats och slitits i bitar av ett supermassivt svart hål.

De delar av gasmolnet som slukas kan sedan skicka chockvågor genom molnets rester och genom den dammande doughnut-formade gasen runt hålet.

Det är en mycket sällsynt händelse som är mycket sällsynt och har aldrig sett en i skala vi aldrig tidigare har sett.

AT2021lwx är inte den ljusaste explosionen vi någonsin har sett. Så sent som 2022 uppmättes en extremt energirik gammablixt 2,4 miljarder ljusår bort, som uppmättes vara tidernas hittills största rymdexplosion.

Gammablixten, som döptes till GRB 221009A hade högre ljusintensitet, men varade i gengäld bara i ett par minuter.

Därmed bör den totala energimängden som har släppts ut ur den nyligen upptäckta AT2021lwx-explosionen visa sig vara mycket större.

Studien bakom mätningarna har just publicerats i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.