Kvasarer befinner sig alltid i mitten av en galax och är supertunga svarta hål som glupskt slukar en kringliggande skiva av gas. Friktionen mellan gaspartiklarna som är på väg ned i det svarta hålet får temperaturen att stiga till flera miljoner grader.
Gaspartiklarna blir så varma att en stor del av deras massa förvandlas till strålning, vilket i till slut skapar en explosion av ljus som ofta är starkare än ljuset från samtliga stjärnor i värdgalaxen tillsammans.
Kosmiska kollisioner är bensin
I den nya studien använde forskarna Isaac Newton-teleskopet till att jämföra bilder av 48 kvasarer innanför 3,5 ljusår och deras värdgalaxer med bilder av mer än 100 galaxer utan kvasaraktivitet.
Där upptäckte astronomerna bland annat vad de kallar "förvrängda strukturer" i de aktiva galaxernas ytterområden.
Slutsatsen blev att galaxer med kvasarer löper tre gånger så stor risk att kollidera med andra galaxer, och att själva kollisionen mellan galaxerna sänder ut gas i riktning mot det svarta hålet och därmed är en del av bränslet bakom den extrema ljusshowen.
Astronomerna visste i förväg att kvasarer skapas av gaspartiklar som ger ett sista "vrål" av ljus innan de försvinner ned i det svarta hålet.
Den nya studien avslöjar att kosmiska kollisioner mellan galaxerna alltså även är avgörande för att gasen överhuvudtaget skickas i riktning mot de hungriga, svarta jättarna.
Upptäckten är enligt forskarna själva ett viktigt steg för att förstå de kraftfulla objekt som på grund av sin enorma ljusstarka fungerar som ett slags fyrtorn i historien om universums barndom.
"Kvasarer spelar en nyckelroll i vår förståelse av universums historia och potentiellt även framtiden för Vintergatan", förklarar bland andra Johnny Pierce, som har deltagit i studien, i ett pressmeddelande.