Nördarnas paradis: ”Därför älskar vi att utforska och upptäcka”

Hos Astro Sweden finns julklappar för barn och vuxna som gillar att upptäcka och utforska. Här finns astronomi, mikroskopi och lab samt naturvetenskap hos Astro Alega. – Hos oss är det positivt att vara nörd och här får man vara nörd på riktigt, berättar Andreas Esbjörnsson, VD Astro Sweden.

Gunnar Sporrong har jobbat på Astro Sweden sedan 2013 och ansvarar för avdelningen för mikroskopi.

– Jag har alltid varit intresserad av astronomi och gått en utbildning som delvis innefattar mikrobiologi, kemi och fysik. Där fick jag lära mig att använda mikroskop.

”Frågar alltid kunder vad de vill kunna titta på”

Ett mikroskop behöver man när man ska titta på detaljer, och priset avgörs just av vad man vill kunna titta på, och om man även vill kunna förstora föremålen.

– Vi frågar alltid kunderna vad de vill kunna titta på. Det finns förvånansvärt många hobbyföreningar i Sverige och många är intresserade av till exempel artbestämning av svampar, pollenidentifikation i honung, insekter eller parasiter på akvariefiskar.

Gunnar Sporrong är expert på mikroskop.

© Jenny Barck

Patrick Woitala har också han jobbat på Astro Sweden sedan 2013 och ansvarar för avdelningen för astronomi och teleskop.

– Jag har haft astronomin som min i särklass största hobby sedan 1996 och som yrke sedan 2002, den gången i Tyskland, berättar han.

På samma sätt som med ett mikroskop börjar Patrick alltid med att fråga kunderna vad de vill kunna göra med ett teleskop.

– Därefter kan jag presentera ett förslag anpassat efter användningsområde. Priset avgörs mycket av om du vill ha ett teleskop att titta i eller ett teleskop att också kunna fotografera med. Det finns bra teleskop för ett par tusen som håller i flera år, men vill du fotografera behöver du byta upp dig.

Patrick Woitala har astronomi som sin allra största hobby.

© Jenny Barck

Med ett stort intresse för universum

Ska man jobba med teleskop är det viktigt att ha ett grundintresse för att universum finns, och ett teleskop kan vara början på en mycket spännande resa.

– Många tror att de måste kunna mycket om astronomi för att kunna använda ett teleskop, men riktigt så är det inte. Du behöver inte kunna hela stjärnhimlen för du lär dig ju under resans gång. Barn är intresserade av stjärnhimlen och föräldrar blir glada när deras barn intresserar sig för aktiviteter de kan ägna sig åt utomhus.

Lusten för experimentet ska vara i fokus

Linda Pettersson jobbar sedan 2017 med naturvetenskapliga produkter på Astro Alega Skolmaterial, som är en del av Astro Sweden. Hon har tidigare arbetat som lärare för olika årskurser och undervisat i matematik och naturvetenskap.

– Allt fler intresserar sig för skolmaterial om naturvetenskap, och det jag tog med mig från alla mina år som lärare var att eleverna intresserade sig allra mest för instrumenten och experimenten. Barn vill själva få upptäcka, känna och prova sig fram.

Linda berättar att Astro Alega vill hjälpa lärare i den pedagogiska handledningen så att de känner sig förberedda i skolundervisningen.

– Vi vill att lärare ska kunna ringa till oss och fråga hur de använder prylen i experimentet, vad de behöver tänka på och hur de gör så att experimentet väcker elevernas intresse. Lusten ska vara i fokus och inte själva prestationen.

Linda berättar att handböcker och experiment om naturvetenskap är populära julklappar.

– Det är så roligt när vuxna kommer in i vår butik i Skara och förhör sig om experimenttips till sitt barn och blir så intresserade att de köper samma experiment åt sig själv.

Positivt att vara nörd

Astro Sweden finns både som e-butik och fysisk butik i Skara, och säljer även på distribution till företag och skolor. Andreas Esbjörnsson är VD och han berättar att Astro Sweden de senaste åren har vuxit starkt och i takt med att de fått in nya kompetenser i bolaget.

– Vi har alla ett grundläggande behov av att utforska och upptäcka saker och ting och vi älskar att hjälpa personer att hitta nya intresseområden. Den breda kompetensen hos Astro Sweden gör att vi verkligen kan våra produkter och hjälper våra kunder att hitta rätt i det breda utbud som finns.

Andreas ser just medarbetarnas olika kompetenser som det unika hos Astro Sweden.

– Hos oss är det positivt att vara nörd och här får man vara nörd på riktigt!