Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum

Är universum ändligt eller oändligt?

Kosmologerna talar om att universum är oändligt. Hur kan de egentligen veta det?

Det finns faktiskt ingen som med säkerhet vet, om universum är ändligt eller oändligt. Gåtan om universums storlek har engagerat kosmologerna ända sedan kosmologins barndom, men de har ännu inte kunnat komma med ett säkert svar. Det har annars inte saknats goda argument. Utifrån uppfattningen att universum inte bara kan upphöra på ett visst ställe, anser de flesta rent intuitivt att universum är oändligt. Om det var ändligt, vad skulle då finnas på andra sidan? Forntidens filosofer och teologer diskuterade flitigt rymdens storlek, och man opererade med ett ändligt universum som en acceptabel möjlighet. Faktiskt gjorde man redan då ultramoderna överväganden om rymdens natur. Den italienske medeltidsdiktaren Dante beskriver till exempel i sin ”Divina commedia” ett universum, som har samma struktur som den nuvarande Big Bangmodellen. Även de stora naturvetarna var emellertid oeniga. Newton bekände sig till ett oändligt universum, medan Kepler trodde på ett ändligt. Einstein var den förste som gav föreställningen om det ändliga universum en hållbar teoretisk grund. Hans argumentation stödde sig på teorier om rymdens krökning. Einsteins teori var att den kraft varmed olika kroppar i universum attraherar varandra kan få rymden att kröka sig så mycket att den samlade strukturen sluter sig själv på samma sätt som ytan på ett klot. Den förhärskande teorin idag är dock att universum är oändligt och saknar krökning.

Läs också:

Naturlagar

Newton skickar raketen i omloppsbana

3 minuter
Universum

Universums utvidgning löper amok

14 minuter
Oändlighet
Fysik

Oändlighet är fysikens eviga paradox

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj