Andreas Mogensen skickar vykort till Illustrerad Vetenskap: Se hans utsikt från rymden här

Lördagen den 26 augusti lämnade astronauten Andreas Mogensen vår planet i en SpaceX-rymdfarkost med riktning mot den internationella rymdstationen (ISS). Nu har han skickat ett par bilder från sitt nya, temporära hem.

Rymdstationen väger cirka 450 ton, rör sig i en hastighet på 28 000 kilometer i timmen och fullför nästan 16 varv runt jorden på ett dygn. I klart väder kan man ibland se den på natthimlen med blotta ögat.

© Shutterstock

Efter en knappt 30 timmar lång flygresa och 19 varv runt jorden i SpaceX Dragon-rymdfarkosten kunde Andreas Mogensen och hans tre kolleger söndagen den 27 augusti klockan 15.16 sväva ombord på den internationella rymdstationen (ISS).

Den danske astronauten ska tillbringa nästa halvår i det flygande laboratoriet och under loppet av sin tid i rymden ska han utföra mer än 200 experiment.

Som Andreas Mogensen tidigare har berättat för Illustrerad Vetenskap ska han bland annat fotografera jätteblixtar och månens skuggsida från rymdstationens observationstorn, Cupola.

Cupolamodulen har sju robuste panoramafönster som presenterar en svåröverträffad utsikt över vår planet för den som gästar tornet.

Andreas Mogensen har redan sett utsikten från Cupola under sitt första besök på ISS och med sin skarpa lins i handen har ESA-astronauten skickat ned ett par fascinerande bilder till Illustrerad Vetenskaps redaktion, som vi delar med dig här, så att du kan föreställa dig utsikten, även om du inte sitter 400 kilometer ut i rymden som Andreas.

Den första bilden Andreas Mogensen har skickat visar en storslagen utsikt över jordklotet.

Vi kan också se rymdstationens 17 meter långa robotarm, Canadarm2, som astronauterna kan styra inifrån ISS, när de ska utföra underhåll av stationen, flytta förråd och till och med astronauter under rymdvandringar.

Den första bilden Andreas Mogensen har tagit genom Cupolas panoramafönster visar varför jorden också kallas "den blå planeten".

© Andreas Mogensen

Bilden visar också delar av rymdstationens solpaneler, som kan generera 84 till 120 kW, vilket är tillräckligt för att förse mer än 40 hem med el.

När stationen befinner sig i solljus används omkring 60 procent av den elektricitet som solpanelerna genererar till att ladda upp rymdstationens batterier.

Den andra bilden som Andreas Mogensen har skickat till oss ger oss en känsla av den överväldigande upplevelse det måste vara att titta ut genom ett fönster i det lager av jordens atmosfär som kallas termosfären.

Även här syns ISS robotarm och solpaneler medan dagsljuset och nattmörkret på jorden tydligt syns i bakgrunden.

Utsikten från 400 kilometers höjd är mycket olik den de flesta av oss känner igen från ett passagerarplan som vanligtvis flyger på tio kilometers höjd.

© Andreas Mogensen

Anledningen till att den enda halvan av jorden är mörk beror på att det var natt på den delen av jordklotet när Andreas tog bilden.

Det är genom Cupolas fönster som Andreas Mogensen bland annat ska fotografera jorden, månen och så kallade jätteblixtar. Cupola-modulen monterades på ISS år 2010 och är tre meter i diameter och 1,5 meter hög.

© Claus Lunau

Andreas Mogensen har också delat tre bilder på sin Instagram-profil, som bland annat visar Europa och Afrika vid Gibraltar sund.

Det är högst sannolikt att Andreas Mogensen ska ut på sin första rymdvandring inom ett par månader.

När det händer kan vi nog förvänta oss fantastiska bilder av Andreas silhuett i det oändliga kosmos.

Det är omöjligt att se Andreas arbetsplats från jorden.

Du kan hitta de exakta tiderna på Nasas webbplats.