3 upptäckter i rymden som har fascinerat astronomer

Vi har sammanställt några av vår tids största och mest överraskande fynd, som astronomerna aldrig hade vågats hoppas på.

© Getty Images

Rymden är så enormt stor och kan verka svår att förstå sig på. Men forskare och experter arbetar dygnet runt på att försöka, vilket ibland leder till banbrytande upptäckter.

Vi har gjort en djupdykning i ett par nummer av Illustrerad Vetenskap i appen Wype och valt ut tre av de mest imponerande fynden från rymden. I Wype är det nämligen hur enkelt som helst, eftersom appen innehåller mer än 500 digitala nummer från några av landets ledande tidskrifter.

1. Teleskop avslöjar banbrytande livstecken på Venus

År 2020 upptäckte astronomer gasen fosfin i Venus atmosfär. Forskare menar att en sannolik förklaring till det är att det finns liv. Det är överraskande eftersom temperaturen på Venus yta ligger runt 465°C. I molntäcket ca 48–60 km över ytan har Venus atmosfär dock en potentiellt bebo elig zon med temperaturer på ca 0–100°C, dit gasen kan ha sökt sin tillflykt. Vid missioner år 2021, 2026 och 2032 ska man undersöka mer om möjligt liv på den glödheta planeten.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 4/2021

2. Astronomer har hittat all synlig massa i universum

Efter 20 års letande har forskare kartlagt all synlig massa i universum. Det är kraftiga radioglimtar i fjärran galaxer som avslöjar
att knappt hälften av alla synliga ämnen i universum finns i form av ultratunna moln av vätgas. Molnen är dock så tunna att de inte går att se med ens de starkaste teleskopen. Även om de har upptäckt att massan finns där är det bara 5 % som syns, varför man försöker synliggöra de resterande 95 %.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 3/2021

3. En mystisk fläck tyder på att vårt universum är ett av många

I årtionden har forskare rynkat på näsan åt teorier om att vårt universum inte är ensamt. Men 2015 upptäckte satelliter det första möjliga beviset på att vårt universum är omgivet av okända världar i ett så kallad multiversum. En fläck i universum som visade sig vara 0,00015 grader kallare än resten av rymden kan nämligen vara en krater efter en kollision med ett annat universum. Om så är fallet innebär det att vårt universum kanske omges av miljarder andra universum.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 10/2018

Visste du t.ex. att …

  • Solens bränsle räcker i 5-8 miljarder år innan den förvandlas till en röd jätte?
  • Det finns 200 miljarder galaxer i hela universum?
  • Solsystem har fler stjärnor?