Hyperloop top

Prototyp av Hyperloop svävar för första gången

Drömmen om ett transportmedel som kan köra i 1 200 km/h har kommit ett steg närmare verkligheten. En grupp studenter har just fått sin modell att sväva med hjälp av supermagneter.

26 oktober 2016 av Karine Kirkebæk

I framtiden ska sträckan mellan Los Angeles och San Francisco kunna avverkas på bara 35 minuter landvägen.

Det är målsättningen för det så kallade Hyperloop-tåget, ett expresståg med en topphastighet på 1 220 km/h som far fram genom ett rör utan motstånd och som drivs framåt med hjälp av magnetism.

Nu har en grupp studenter från University of Cincinnati, USA, för första gången fått sin prototyp på 4,2 meter att sväva 0,63 centimeter över jorden.

Elon Musk är hjärnan bakom

Gruppen är med i en stor tävling som SpaceX och Elon Musk står bakom. SpaceX utvecklar inte något Hyperloop-tåg på egen hand, men de har byggt en testbana i Hawthorne i Kalifornien, USA, där man ska testa modeller för konceptet.

Totalt är 1 200 lag registrerade i tävlingen om att ta fram den bästa varianten av ett Hyperloop. Samtliga lag – så även studenterna från Cincinnati – har siktet inställt på den 27-29 januari 2017.

Då hålls en "tävlings-weekend” där de 29 bästa lagen ska få prova sina modeller på den 1,6 kilometer långa testbanan.

Svävar på supermagneter

Hyperloop-konceptet bygger på att tågets passagerarkapslar ska glida över rälsen i ett rör där trycket och motståndet är lågt.

Tåget är utrustat med starka supermagneter undertill som håller tåget svävande på grund av ett magnetfält mellan kapseln och de strömspolar som är placerade i spåret.

Solpaneler på rören levererar energi till transportsystemet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: