Urban Air Port

Nu får flygande taxibilar en egen flygplats

Den engelska staden Coventry är först ut att betjäna framtidens flygande taxibilar.

Flera företag håller på att utveckla elektriska flygande taxibilar som snabbt ska kunna frakta passagerare i världens storstäder. Nu får dessa taxibilar sin första flygplats.

Företaget Urban-Air Port har utvecklat ett koncept i samarbete med bilföretaget Hyundai, och den första flygplatsen kommer att byggas i den engelska staden Coventry i november 2021.

🎬 VIDEO: Se en presentation av flygplatsen

Tanken bakom flygplatsen är ett så kallat pop-up-koncept som enligt Urban-Air Port kan byggas upp på bara några dagar.

Flygplatsen, som har fått namnet Air-One, består av en 40 meter bred plattform som kan höjas och sänkas. Plattformen höjs när de flygande taxibilarna ska landa på den eller lyfta från den och sänks ned när taxibilarna ska parkeras.

Flygplatsens plattform ska kunna ta emot alla elektriska, flygande fartkoster - däribland Hyundais taxi S-A1, som kommer att tas i drift 2023.

© Hyundai

Runt plattformen finns både faciliteter för laddning och underhåll av taxibilarna samt områden för passagerarna.

Ska bygga 200 flygplatser på fem år

Flygplatsen är byggd av färdiga moduler och är därför enkel att flytta, vilket också innebär att den kan byggas på flottar i hamnområden eller ovanpå höga byggnader.

Den ska serva alla typer av elektriska flygfarkoster som lyfter och landar vertikalt. Detta gäller också Hyundais flygande taxi, S-A1, som planeras tas i kommersiell drift 2023.

Urban-Air Port planerar att bygga 200 flygplatser runt om i världen under de kommande fem åren.