Hoverbike Malloy Aeronautics

Den flygande motorcykeln här!

Drömmen om att kunna susa fram en halv meter ovan jord som i Star Wars-filmerna kan snart gå i uppfyllelse med den nya flygande motorcykeln – en så kallad hoverbike.

16 november 2015 av Anne Lykke

Det brittiska företaget Malloy Aeronautics arbetar med att skapa en flygande motorcykel eller hoverbike til det amerikanska försvaret. Om några få år kommer soldaterna att kunna flyga utrustning till ställen där helikoptrar måste ge upp.

Se en mindre prototyp av motorcykeln flyga med en testdocka här:

Malloy Aeronautics hoverbike är en prototyp och kan än så länge bara bära en person en halv meter ovan jord i upp till 45 minuter.

Fyra rotorer och en kraftig motor säkrar hoverbikens uppdrift

Den flygande motorcykeln är utrustad med fyra rotorer som är avskärmade för pilotens säkerhet.

Ramen är uppbyggd runt en kärna av skum som är belagd med kolfiber och förstärkt med kevlar.

Så styrs en hoverbike:

  • Piloten styr sin hoverbike på samma sätt som en motorcykel. Ett gashandtag vid höger hand styr rotorernas hastighet och får maskinen att lätta. Vänster hand används för att driva hoverbiken framåt och bakåt och riktningen styrs genom att styret vrids åt höger eller vänster.

  • Hoverbikens fyrtaktsmotor på 1 170 kubikcentimeter kan rimligtvis bära en tyngd på 130 kilo i upp till 45 minuter och har en räckvidd på 148 kilometer.

Hoverbike, jetpack och hologram - Star Wars är här nu!

Det är inte bara hoverbiken - eller "landspeedern", som den heter i Star Wars - som har gått från sci-fi till verklighet. Lär dig mer om verklighetens Stars Wars-teknik i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: