TuSimple

Genombrott: Lastbil kör 128 kilometer helt utan förare

En gång i tiden var tanken på självkörande lastbilar på våra motorvägar ren science fiction, men nu har en flera ton tung lastbil utan förare tillryggalagt en längre sträcka på allmänna vägar i USA.

En lastbil i den tyngsta viktklassen har för första gången tillryggalagt en längre sträcka på allmän väg – helt utan någon människa i kabinen eller någon som helst annan mänsklig inblandning.

Turen sträckte sig över 128 kilometer och gick genom de allmänna vägarna i delstaten Arizona, USA. Den 40 ton tunga lastbilen körde distansen på så kallad nivå 4-autonomi från början till slut.

Det finns sex nivåer av automatisering av bilar

Lastbilen ser upp emot en kilometer fram

Det är det amerikanska företaget TuSimple som har utvecklat den självkörande teknik som möjliggjorde lastbilsturen.

Tekniken kombinerar olika radartekniker och HD-kameror. Det ger lastbilen en 360-graderssikt och förmågan att upptäcka hinder upp emot en kilometer längre fram.

Förmågan att förstå väderförhållanden så långt fram är avgörande för lastbilar i de tyngre viktklasserna, eftersom deras bromssträcka på omkring 180 meter är dubbelt så lång som vanliga personbilars.

Turen har körts 1800 gånger med förare

Den självkörande lastbilsturen genomfördes i nära samarbete med de lokala myndigheterna. För säkerhets skull körde en polisbil 800 meter bakom lastbilen, samtidigt som en observatör körde åtta kilometer framför den.

Innan lastbilen fick tillstånd att köra distansen på egen hand hade den kört sträckan 1800 gånger med en förare i kabinen, som var redo att ingripa om nödvändigt.

Företaget har offentliggjort den självkörande bedriften i ett pressmeddelande med tillhörande videomaterial som dokumenterar hela turen från början till slut.

Du kan se videon nedan:

Video