Framtidens tunnelbana underlättar pendlarlivet

Snart är det slut med överfyllda och försenade tågvagnar. Om en engelsk arkitektfirma får som de vill ska tågen lämna underjorden och ersättas med rullande trottoarer – som är snabbare.

© NBBJ

En daglig pendlarresa med tunnelbana kan vara en frustrerande upplevelse. Även om resan inte är speciellt lång går det mycket tid åt att stanna och låta passagerare stiga av och på. Det är frestande att tro att det skulle gå snabbare att promenera – och det är det kanske också.

En del tunnelbanesträckor är så överfyllda och långsamma att en rullande trottoar faktiskt skulle vara snabbare. Det gäller till exempel Londons vältrafikerade tunnelbanelinje Circle Line.

Tre trottoarspår får trafiken att flyta på

Därför har den engelska arkitektforman NBBJ utvecklat idén till en rullande trottoar, som består av tre "spår" med olika hastigheter:

  • Det långsammaste närmast in- och utgångar (4,8 km/h).
  • Ett lite snabbare i mitten (9,5 km/h).
  • Snabbspåret längst bort från perrongen (14,4 km/h).
© NBBJ

Kortar ned Circle Line med fem minuter

Den enkla lösningen har en klar fördel: Resan har inga stopp. Med en rask promenad kan en morgonpendlare uppnå en hastighet på 19 km/h i det snabbaste spåret.

NBBJ har räknat ut att det med den hastigheten är möjligt att gå hela tunnelbanesträckan på 55 minuter – fem minuter snabbare än tåget.

Kan betjäna tre gånger fler passagerare

Den största fördelen med de rullande trottoarerna är att den oavbrutna strömmen av resenärer gör att tunnelbanan kan betjäna upp till tre gånger så många massagerare.

Gångbanorna befinner sig dock fortfarande på konceptstadiet och kommer kanske aldrig att realiseras i den engelska underjorden. Men NBBJ hoppas mest av allt på att den alternativa idén kan få transportmyndigheterna att tänka i nya banor.