Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NBBJ
Transport

Framtidens tunnelbana underlättar pendlarlivet

Snart är det slut med överfyllda och försenade tågvagnar. Om en engelsk arkitektfirma får som de vill ska tågen lämna underjorden och ersättas med rullande trottoarer – som är snabbare.

En daglig pendlarresa med tunnelbana kan vara en frustrerande upplevelse. Även om resan inte är speciellt lång går det mycket tid åt att stanna och låta passagerare stiga av och på. Det är frestande att tro att det skulle gå snabbare att promenera – och det är det kanske också.

En del tunnelbanesträckor är så överfyllda och långsamma att en rullande trottoar faktiskt skulle vara snabbare. Det gäller till exempel Londons vältrafikerade tunnelbanelinje Circle Line.

Tre trottoarspår får trafiken att flyta på

Därför har den engelska arkitektforman NBBJ utvecklat idén till en rullande trottoar, som består av tre "spår" med olika hastigheter:

  • Det långsammaste närmast in- och utgångar (4,8 km/h).
  • Ett lite snabbare i mitten (9,5 km/h).
  • Snabbspåret längst bort från perrongen (14,4 km/h).
© NBBJ

Kortar ned Circle Line med fem minuter

Den enkla lösningen har en klar fördel: Resan har inga stopp. Med en rask promenad kan en morgonpendlare uppnå en hastighet på 19 km/h i det snabbaste spåret.

NBBJ har räknat ut att det med den hastigheten är möjligt att gå hela tunnelbanesträckan på 55 minuter – fem minuter snabbare än tåget.

Kan betjäna tre gånger fler passagerare

Den största fördelen med de rullande trottoarerna är att den oavbrutna strömmen av resenärer gör att tunnelbanan kan betjäna upp till tre gånger så många massagerare.

Gångbanorna befinner sig dock fortfarande på konceptstadiet och kommer kanske aldrig att realiseras i den engelska underjorden. Men NBBJ hoppas mest av allt på att den alternativa idén kan få transportmyndigheterna att tänka i nya banor.

Läs också:

Flygplan

Passagerarplan ska flyga i flock och spara in miljontals ton koldioxid

3 minuter
Fartyg

Klart 2024: Världens största segelfartyg får flygplansvingar

3 minuter
Flygplan

Svävande jättar revolutionerar luftfarten

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj