Framtidens masstransport är förarlös och flexibel

Överfyllda tåg, kilometerlånga köer och stress under resan. Masstransport i världens städer är bortkastad tid, för att inte tala om den negativa effekten på hälsa och miljö. Därför är forskarna i full gång med att uppfinna framtidens förarlösa och flexibla lösningar.

Bilköerna dominerar storstaden i rusningstid. Men det ska det bli ändring på i framtiden.

© Dong Wenjie/Getty Images

Ett stort antal studier har dokumenterat att den dagliga pendlingen kan ha negativ inverkan på hälsan. Därför är ingenjörerna i färd med att tänka ut nya transportformer som kan göra den dagliga trafikmardrömmen till ett stressfritt nöje. Här är tre smarta förslag:

1. Magnetiska minitåg kör ända till dörren

© SkyTran

Transportsystemet skyTran består av små vagnar med plats för två passagerare i var och en. Vagnarna svävar sex meter upp i luften och förs framåt längs en skena med hjälp av magnetism.

Enligt företaget bakom gör de upplyfta spåren det långt billigare att bygga ut ett mer finmaskigt skensystem, så att många fler passagerare kan levereras nära sin destination.

SkyTran tillverkas just nu i Tel Aviv.

2. Pilotlös flygtaxi övervinner bilkön

© Ehang

Det kinesiska företaget Ehang demonstrerade i början av 2016 sin pilotlösa drönare Ehang-184, som nu utför provflygningar i Nevada, USA.

Det finns ingen styrspak i förarkabinen, eftersom drönaren är självstyrande. Drönaren är fortfarande under utveckling och kan hittills bara hålla sig i luften i cirka 23 minuter på en full uppladdning.

3. Små bussmoduler kopplas ihop och delas automatiskt

© Next

NEXT är framtidens stadsbuss. Systemet fungerar genom att du via en app beställer en självkörande modul. På vägen kopplas modulen ihop med andra och bildar ett tåg, där passagerarna kan gå mellan modulerna och samlas i samma modul om de har samma destination.

NEXT befinner sig fortfarande på konceptstadiet, men du kan se en utförlig video nedan: