Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bilköerna dominerar storstaden i rusningstid. Men det ska det bli ändring på i framtiden.

© Dong Wenjie/Getty Images
Transport

Framtidens masstransport är förarlös och flexibel

Överfyllda tåg, kilometerlånga köer och stress under resan. Masstransport i världens städer är bortkastad tid, för att inte tala om den negativa effekten på hälsa och miljö. Därför är forskarna i full gång med att uppfinna framtidens förarlösa och flexibla lösningar.

Ett stort antal studier har dokumenterat att den dagliga pendlingen kan ha negativ inverkan på hälsan. Därför är ingenjörerna i färd med att tänka ut nya transportformer som kan göra den dagliga trafikmardrömmen till ett stressfritt nöje. Här är tre smarta förslag:

1. Magnetiska minitåg kör ända till dörren

© SkyTran

Transportsystemet skyTran består av små vagnar med plats för två passagerare i var och en. Vagnarna svävar sex meter upp i luften och förs framåt längs en skena med hjälp av magnetism.

Enligt företaget bakom gör de upplyfta spåren det långt billigare att bygga ut ett mer finmaskigt skensystem, så att många fler passagerare kan levereras nära sin destination.

SkyTran tillverkas just nu i Tel Aviv.

2. Pilotlös flygtaxi övervinner bilkön

© Ehang

Det kinesiska företaget Ehang demonstrerade i början av 2016 sin pilotlösa drönare Ehang-184, som nu utför provflygningar i Nevada, USA.

>> Lätta med din egen drönare och få 2 nummer av våra tidningar för 79,50 kronor.

Det finns ingen styrspak i förarkabinen, eftersom drönaren är självstyrande. Drönaren är fortfarande under utveckling och kan hittills bara hålla sig i luften i cirka 23 minuter på en full uppladdning.

3. Små bussmoduler kopplas ihop och delas automatiskt

© Next

NEXT är framtidens stadsbuss. Systemet fungerar genom att du via en app beställer en självkörande modul. På vägen kopplas modulen ihop med andra och bildar ett tåg, där passagerarna kan gå mellan modulerna och samlas i samma modul om de har samma destination.

NEXT befinner sig fortfarande på konceptstadiet, men du kan se en utförlig video nedan:

Läs också:

Flygplan

Passagerarplan ska flyga i flock och spara in miljontals ton koldioxid

3 minuter
Fartyg

Klart 2024: Världens största segelfartyg får flygplansvingar

3 minuter
Transport

Airbus skapar framtidens transporter

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj