Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© GETTY IMAGES
Transport - Flygplan

Varför finns det inte gps i svarta lådan?

2014 försvann Malaysia Airlines Flight 370 spårlöst och har aldrig återfunnits. Men borde stora passagerarflygplan inte vara utrustade med en gps-sändare?

Försvunna flygplan hör till sällsyntheterna men Malaysia Airlines Flight 370, som försvann i Indiska oceanen 2014, satte fokus på de svarta lådorna som flygplanens orange “flight recorders" ofta kallas.

För att en flight recorder ska kunna lokaliseras i havet är den utrustad med en akustisk sändare som aktiveras av vatten och sänder ut en ljudsignal en gång i sekunden i 30 dagar, tills batteriet tar slut.

Den akustiska sändaren har valts för att radiosignaler och gps blockeras under vatten, och de skulle därför inte ha varit till någon hjälp i fallet med Flight 370.

Nu är emellertid flygplanstillverkaren Airbus på gång med en ny typ av svart låda, som skjuts ut om planet störtar och som kan flyta på havsytan. Flygplanen kommer fortfarande att ha en Cockpit Voice and Data Recorder i nosen, och den spelar också in piloternas samtal i cockpit.

Därmed får räddningsinsatserna två upplagor av kommunikationen från flygplanet och piloterna att utgå ifrån.

Ny svart låda kan flyta

Från 2019 utrustas Airbusplan med en ny typ av svart låda som lösgörs om planet störtar. Lådan flyter på vatten.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj