Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

spionfly, u2, speed racer, lockheed, Martin

U-2-flygplanets ersättare hittad: Obemannat spionflyg redo för test

Teknikjätten Lockheed Martins topphemliga utvecklingsavdelning Skunk Works har publicerat en video av efterföljaren till det legendariska spionplanet.

Lockheed Martin

Under ofattbara 65 år har drottningen av alla spionflygplan hetat Lockheed U-2 “Dragon Lady”. USA:s spionflygplan spelade en avgörande roll i kalla kriget. Ett av dem sköts exempelvis ner över Sovjetunionen 1960 och piloten togs till fånga, vilket ledde till en internationell kris.

Nu är ersättaren klar – den här gången utan någon pilot ombord.

Vapentillverkaren Lockheed Martin har nämligen avslöjat i en video hur deras kommande obemannade spionflygplan med arbetstiteln Speed Racer kommer att se ut.

Enligt Aviation Week är spionflygplanet ett litet, obemannat robotflygplan med jetmotor och korta vingar. I videon startar flygplanet uppe i luften från ett större flygplan och rör sig därefter upp i högre luftlager.

Byggt på ett helt nytt sätt

Videon från Lockheed Martin presenterades nyligen på en vapenmässa och ville visa ett helt nytt sätt att utveckla stridsflygplan och vapensystem.

Idén kallas StarDrive och är en digitalisering av den totala produktionsapparaten – något som enligt Lockheed Martin kan minska utvecklingstiden kraftigt för nya avancerade flygplan.

I dag tar det ibland mer än tio år att utveckla ett nytt flygplan – och innan det är klart kan tekniken redan vara föråldrad.

Förhoppningen är att de nya produktionsmetoderna kan göra den världsberömda utvecklingsavdelningen Skunk Works idéer verkliga på kortare tid.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj