Lockheed Martin
spionfly, u2, speed racer, lockheed, Martin

U-2-flygplanets ersättare hittad: Obemannat spionflyg redo för test

Teknikjätten Lockheed Martins topphemliga utvecklingsavdelning Skunk Works har publicerat en video av efterföljaren till det legendariska spionplanet.

Under ofattbara 65 år har drottningen av alla spionflygplan hetat Lockheed U-2 “Dragon Lady”. USA:s spionflygplan spelade en avgörande roll i kalla kriget. Ett av dem sköts exempelvis ner över Sovjetunionen 1960 och piloten togs till fånga, vilket ledde till en internationell kris.

Nu är ersättaren klar – den här gången utan någon pilot ombord.

Vapentillverkaren Lockheed Martin har nämligen avslöjat i en video hur deras kommande obemannade spionflygplan med arbetstiteln Speed Racer kommer att se ut.

Enligt Aviation Week är spionflygplanet ett litet, obemannat robotflygplan med jetmotor och korta vingar. I videon startar flygplanet uppe i luften från ett större flygplan och rör sig därefter upp i högre luftlager.

Videon från Lockheed Martin presenterar vapentillverkarens nya StarDrive-koncept som enligt uppgift kan ta fram flygplan och vapenprototyper snabbare. I videon kan du se en animering av det nya spionplanet med kodnamnet Speed ​​Racer.

Byggt på ett helt nytt sätt

Videon från Lockheed Martin presenterades nyligen på en vapenmässa och ville visa ett helt nytt sätt att utveckla stridsflygplan och vapensystem.

Idén kallas StarDrive och är en digitalisering av den totala produktionsapparaten – något som enligt Lockheed Martin kan minska utvecklingstiden kraftigt för nya avancerade flygplan.

I dag tar det ibland mer än tio år att utveckla ett nytt flygplan – och innan det är klart kan tekniken redan vara föråldrad.

Förhoppningen är att de nya produktionsmetoderna kan göra den världsberömda utvecklingsavdelningen Skunk Works idéer verkliga på kortare tid.