nb_u29 Overlydsfly

Superjetplan flyger från New York till London på tre timmar

Det nya jetflygplanet Spike S-512 ska flyga snabbare än ljudets hastighet. Företaget bakom de ambitiösa flygplanerna har precis avslöjat några ändringar av planets vingar och stjärtroder som kommer göra det ännu mer aerodynamiskt.

16 juli 2015 av Malene Breusch Hansen

En topphastighet på cirka 2?000 km/h. Det kan världens snabbaste kommersiella passagerarflygplan komma upp i när ingenjörerna från den amerikanska flygplansproducenten Spike Aerospace är klara med att bygga det.

Hastigheten motsvarar mach 1,6 – det är 1,6 gånger ljudets hastighet som är 340 meter i sekunden. Med den hastigheten kan flygplanet klara av den 5?550 kilometer långa resan mellan New York och London på tre timmar.

Nya vingar sparar bränsle

2013 presenterade företaget idén till sin överljudsjetplan Spike S-512, men sedan dess har planerna för hur flygplanet kommer se ut förändrats en hel del.

Spike Aerospace har precis avslöjat en rad ändringar, som kommer få Spike S-512 att flyga ännu bättre.

Den största ändringen hittar man i designen av flygplanets vingar som nu är mer aerodynamiskt utformade så att planets flygförmåga blir bättre både vid lägre hastighet och vid överljudsfart. Därmed är bränsleförbrukningen lägre och flygplanets räckvidd större.

Ljudbangen blir mindre

Och planets stjärt har omformats och har blivit mer aerodynamisk. Det gör bland annat flygplanet lättare att styra vid de extremt höga hastigheterna, så att det flyger mer stabilt.

Ändringarna reducerar också den ljudbang som uppstår när flygplanet passerar ljudets hastighet.

Det snabba jetplanet är i första hand riktat till företag som vill kunna klara av företagsresor till andra världsdelar på en enda dag.

Spike kommer på efterkälken

Om flygingenjörernas hetaste drömmar går i uppfyllelse kommer dock Spike S-512 bli akterseglad. I stället för supersoniska flygplan som till exempel Spike S-512 vill de nämligen skapa hypersoniska flygplan – maskiner som far genom luftrummet med mer än fem gånger ljudets hastighet:

Spike S-512

  • Topphastighet på cirka 2000 km/h

  • Flyger med mach 1,6 – det är 1,6 gånger ljudets hastighet

  • Flyger cirka 725 km/h snabbare än världens nuvarande snabbaste kommersiella passagerarjetplan

  • Plats för upp till 18 passagerare

  • Klarar turen från New York till London på tre timmar

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: