nb_u14 Solar Impulse

Solcellsplan redo att korsa Stilla havet

Det solcellsdrivna flygplanet Solar Impulse står efter en hård etapp över Kina inför jordenruntflygningens första oceankorsning.

31 mars 2015 av Carsten Nymann

Fem dygn. Så länge räknar de schweiziska pionjärerna bakom det soldrivna flygplanet Solar Impulse att planet kommer vara i luften när teamet korsar Stilla havet.

Sent måndag landade Solar Impulse med flygplanets ena pilot Bertrand Piccard bakom rodret i Chongqing i västra Kina efter en 1?459 km flygtur från Mandalay i Myanmar.

Teamets plan var att fortsätta till Nanjing i östra Kina så snabbt som möjligt för att här förbereda turen över Stilla havet, men dåligt väder har förlängt den kinesiska vistelsen.

Solar Impulse-pilot flög med syrgasmask i solcellsplan

Sträckan in över Kinas bergiga västra provinser Yunnan och Sichuan visade sig vara färdens hittills största utmaning för Piccard.

Våghalsen var tvungen att flyga med syrgasmask större delen av sträckan på grund av höjden, då flygplanets kabin inte är trycksatt och temperaturen nådde periodvis ner på 20 minusgrader.

Från Nanjing i öster går färden ut över Stilla havet och mot Hawaii - ett delmoment som enligt planen ska vara i fem dagar och fem nätter, vilket kommer innebära nytt rekord för teamet.

Solcellsflygplan skördar rekord efter rekord till Solar Impulse-folket

Hitintills på den 35?000 km och 12 etapper långa färden har Solar Impulse slagit två rekord för bemannade flygningar med soldrivet flygplan.

Mellan Oman och Indien flög schweizarna 1?468 km, vilket är den hittills längsta distansen för ett flygplan av den här typen.

Från Indien till Myanmar nådde planet dessutom upp på en hastighet på 216 km/h, mätt på jorden, vilket även det är rekord.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: