Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Boeing
Transport - Flygplan

Nytt flygplan ska slå alla rekord

Boeing planerar att bygga ett nytt hypersoniskt flygplan, som ska bli efterträdaren till den legendariska jaktflygplanet Blackbird.

Flygplansfabriken Boeing har gett sig in i kapplöpningen om att bygga ett jaktplan som kan nå upp i mer än fem gånger ljudhastigheten, även kallat mach 5.

Planet blir därmed en konkurrent till SR-72, som är under utveckling på företaget Lockheed Martin.

Snabbare än ikoniskt superplan

För båda företagen är visionen att skapa en snabbare efterträdare till den ikoniska Blackbird SR-71, som utvecklades på 1950-talet och som lyfte första gången 1964.

Blackbird var i tjänst från 1966 till 1999 och hade en toppfart på 3,2 gånger ljudets hastighet.

Boeings nya plan har ännu inte fått något namn men ska utvecklas i två steg. Första steget är ett enmotorigt provflygplan som är lika stort som en F-16, det vill säga cirka 15 meter långt, innan den slutliga versionen på omkring 33 meter ska byggas.

Planet ska i sin slutversion ha två typer av motorer. En vanlig jetmotor ska ta upp planet i omkring mach 3, som är den övre gränsen för denna slags motor.

Därefter ska den andra typen, ramjet-motorn, driva planet upp över mach 5. Ramjet-motorn utnyttjar flygplanets fart för att komprimera luften innan bränslet antänds.

Ramjet-teknik fungerar först när planet är uppe i fart, så därför är även den vanliga jetmotorn nödvändig. Ramjeten stängs av och motorn tar över när planet minskar farten inför landningen.

Både Boeings och Lockheed Martins plan ska kunna lösa militära uppgifter inom rekognoscering, övervakning och strid.

Läs också:

Flygplan

Flyg över Atlanten i 6 000 km/h

7 minuter
Flygplan

Dubbeldäckarplan är fem gånger snabbare än ljudet

1 minut
Flygplan

Världens snabbaste flygplan byggdes i största hemlighet

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj